Preskoči na vsebino


MED NAMI BODO RELIKVIJE SVETEGA LEOPOLDA MANDIČA

 

Župnijski list št 2.

 

Nekdo ima lahko samo dober posluh, pa lepo zapoje. Drugi se lahko izpopolni za solo ali zborovsko petje, zopet drugi se povzpnejo do opernih pevcev, nekateri pa še bolj napredujejo, da postanejo svetovno znani pevci. Za vsak napredek je potrebno delo, vaje, trud, trdna volja, napredek...

Nekaj podobnega je tudi s kristjani. Nekdo je krščen in ostane povprečen kristjan. Drugi se potrudi, da ima močno vero, da iz te vere živi. Zopet drugi se odločijo da vse svoje življenje posvetijo Bogu kot redovnice klarise, karmeličanke ali redovniki kartuzijani ... Med njimi se nekateri duhovno dvignejo visoko in njihova vera postane opažena med ljudmi. So pa tudi tisti, ki se povzpnejo tako visoko, da ljudje ugotovijo: ta je pravi svetnik.

Med temi, za katere so mnogi ljudje opazili, češ saj ta je duhovni velikan, pravi svetnik, je tudi Leopold Mandič. Doma je bil v nekdanji Jugoslaviji. Postal je redovnik kapucin. Dobro leto je preživel celo v našem Kopru, pretežni del pa v Italiji v Padovi. Na videz ni zapustil kakih velikih del. Zapustil pa je neizbrisno sled med ljudmi, ki jih je spovedal. Po deset in več ur na dan je spovedoval. V njegovo spovedno sobico so prihajali ljudje z vseh koncev sveta. Kdor se je srečal z njim, je čutil, kako »diha« njegova vera, da prihajajo iz njegovih ust božje besede, da je človek s srcem, oblikovanem po Jezusovem usmiljenem srcu. Čutili so, da je res izredno »živo orodje« v Božjih rokah. Zaključek mnogih, ki so se srečali z njim, je bil: to je svetnik. Rojen je bil 1866, umrl je leta 1942. Za svetnika ga je 16.10.1983 razglasil papež Janez Pavel II.

Je svetnik spovednega poslanstva.

V nedeljo, 12. februarja, bomo sprejeli njegove relikvije; majhen delček njegovega telesa. Vendar med nami bo poveličan v vsej duhovni razsežnosti, ki jo je živel na zemlji in kakršno sedaj uživa v nebesih. Njegove relikvije bodo med nami do vključno 16. februarja. Vsak bo imel možnost, da se mu priporoči, da mu priporoči svoje domače, svojo družino, vse, ki so se oddaljili od Boga, zlasti vse, ki so prenehali prejemati zakrament svete spovedi, vse, ki redko prejemajo ta zakrament, priporočili mu bomo župnijo, vse župljane ..., da bi sveti Leopold posredoval za slehernega, ki ga bomo priporočili pri Bogu in Mariji, da bi redno prinašal pred Božje obličje svoje prošnje za našo vero, upanje in ljubezen.
Lokacija:
Print Friendly and PDF