Preskoči na vsebino


Župnijski list

Župnijski list  št. 4            19. marec 2017

 

SVETA BIRMA - »Izvoli življenje!«

Podelitev zakramenta svete birmepoteka v treh stopnjah. Zakrament je namenjen birmancu in ta je prvi na vrsti, potem je Cerkev in nato Sv. Duh.

  1. Obred se začenja z birmansko (za)obljubo, to je »delo« birmanca:
    a.) Odpoved hudemu duhu, satanu, kar pomeni odpoved oblasti in laži, ki nam hlini življenje in nas pri tem vodi v puščavo. (Kdor se npr. pusti ujeti skušnjavi mamila, išče neslutene dimenzije življenja, fantastičnost in brezmejnost in v začetku celo verjame, da je vse to našel. A v resnici je prevaran, ogoljufan; na koncu ne more več prenašati pravega življenja. Nato razpade tudi drugo, tista slepljiva laž, v katero se je ujel.

b.) Izpoved vere v troedinega Boga, Očeta, Sina in Svetega Duha in vere v sveto Cerkev. Tukaj gre za obnovitev krstne obljube, torej za osebno odločitev, živeti iz vere, živeti v Cerkvi. Birma je kot sklenitev zakonske zveze. Svojo roko polagamo v roko Jezusa Kristusa. Odločimo se, da gremo svojo pot z njim, ker vemo: on je življenje (Jn 14,6).

 

  1. Sledi molitev, ki jo opravi škof – birmovalec - z razprostrtimi rokami, to je »delo« Cerkve. Krščanstvo pomeni, da smo sprejeti v občestvo, ki nas nosi – to je Cerkev. Škof pri tem razprostre roki, kakor je bil storil Mojzes, medem ko se je Izrael bojeval (2 Mz 17,11s).Škofovi razširjeni roki nam kažeta, da je Cerkev »streha«, ki jo vsi potrebujemo. Ti roki sta navodilo in obljuba. Pod krovom birme, pod streho Cerkve, ki moli, živimo varno in hkrati odprto: živimo v tokovnem krogu Svetega Duha.

 

  1. Maziljenje s polaganjem rok je »delo« Sv. Duha.
  1. Vsak posebej je poklican po imenu. Pred Bogom nismo masa. Zaradi tega Cerkev nikoli ne podeljuje zakramentov kolektivno, ampak vedno le osebno.
  2. Polaganje rok je naobrnitev kretnje razprostrtih rok v osebnostno območje. Polaganje rok je najprej kretnja polastitve. Če na nekaj položim roko, hočem s tem povedati: to je moje. Gospod položi svojo roko na nas. Njegovi smo. Polaganje rok pa je tudi kretnja nežnosti, prijateljstva. Polaganje rok je nadalje kretnja varnosti in obrambe.
  3. Maziljenje: Olje je bilo v starem času lepotilno sredstvo; bilo je osnovna prvina prehrane; bilo je najpomembnejše zdravilo; bilo je obramba telesa pred žgočo pripeko in hkrati s tem krepčilo, prvina moči in ohranjanja življenja. Na ta način je postalo izraz za moč in za lepoto telesa sploh in s tem za simbol Svetega Duha. Preroki, kralji in duhovniki so bili maziljeni z oljem, tako da je olje postalo tudi znamenje za službe.

 

Beseda »birma« izhaja iz pravne govorice in se uporablja za postopek, s katerim kaka pogodba dokončno postane veljavna.

Tako je birma obljuba, ki sega v večnost. A še prej nas birma kliče k našemu pogumu in k naši srčnosti. Birma je klic, da skupaj s Kristusom tvegamo graditi življenje v pripravljenosti vere in v naravnanosti na Kristusa, tudi če imajo drugi to za smešno ali zastarelo. Pot vodi v svetlobo. Tvegajmo jo. Izrecimo svojo pritrditev. K temu nas spodbuja ta ura svetega zakramenta: »Izvoli življenje!«

(Povzeto po homiliji kardinala J. Ratzingerja, "Izvoli življenje!" Communio 13 (2003, 86-92).

Sedem darov Svetega Duha

DAR MODROSTI nam pomaga, da zmoremo v pravem razmerju skrbeti za telesne in dušne potrebe.

DAR UMNOSTI nam pomaga spoznati pravegi pomen verskih resnic,

Večkrat potrebujemo DAR SVETA, da se lahko pravilno odločimo v danih okoliščinah tako in da znamo tudi drugim pravilno svetovati.

DAR MOČI potrebujemo, da zmoremo mirno, potrpežljivo in z ljubeznijo prenašati zasmehovanje, opravljanje ali norčevanje, krivico, poniževanje ali celo preganjanje...

Večkrat nam je potreben DAR VEDNOSTI, da pravilno ločimo kaj je dobro in kaj slabo, kaj je prav in kaj narobe...

Dan za dnem potrebujemo DAR POBOŽNOSTI, da ljubimo Boga z vsem srcem, da ga častimo z redno molitvijo, udeležbo pri maši in da skušnjavam odločno rečemo: NE.

DAR STRUHU BOŽJEGA nas usmerja, da se ogibamo greha, da se greha «bojimo«,da imamo v skušnjavah moč ostati zvesti Bogu, da ne podležemo skušnjavam hudobnega duha.

 

MAŠNI NAMENI od 20. marca do 9. aprila 2017

Svete maše med tednom bodo še naprej ob 18.30!

P. 20. 3. +Rezka Podlogar,obl.

T. 21. 3. +Vida Krivec, obl.

S. 22. 3. + Anton Tomšič, obl.

Č. 23. 3. devetdnevnica pred sv. birmo

P. 24. 3. +Janez Kraljič, obl.

S. 25. 3. +st. in oba brata Drobnič

N. 26. 3. 8.00 + Marjeta Ostanek

10.00 v čast Sv. Duhu za birmance

 

P. 27. 3. +Jožefa Viršek

T. 28. 3. +Janez Žmuc, obl.

S. 29. 3. + pok. Virantovi (Udje 9)

Č. 30. 3. -

P. 31. 3. Valentinčičevi (Bičje 14)

S. 1. 4. +pok. Podržajevi (Mala vas)

N. 2. 4. 8.00 priporočeni rajni

10.00 Goršetovi iz Pec

P. 3. 4. +Ivan Starič,obl.

T. 4. 4.

S. 5. 4.. + Stane Janežič, obl.

Č. 6. 4.

P. 7. 4.. +Stane in Rozalija Jamnik

S. 8. 4.. +Milan GRIS

N. 9. 4.   8.00 + Marjeta Ostanek (CVETNA NEDELJA)

               10.00  Stanislav ŠTRUKELJ in st. ZUPANČIČ

 

GREGORJANSKA MAŠA (30 namenov)

za +Antonijo Tomšič oddana na Rakovnik.

 

 

OZNANILA

Ta teden poteka devetdnevnica pred sveto birmo. Birmanci po sveti maši še ostanite v cerkvi za kratko molitev k Sv. Duhu.

 

TEDEN DRUŽINE, od 19. do 25. marca 2017 z geslom POGUMNO SRCE. Letos želimo ob prazniku zavetnika družin izpostaviti pomen mož, očetov in fantov. Ob prazniku sv. Jožefa Danes bo po maši blagoslov vseh moških. Možje, vabljeni, da prevzamete pobudo in v tem tednu vi poskrbite, da doma skupaj zmolite desetko rožnega venca ali vsaj običajno večerno molitev. Po veliki noči se bomo dogovorili, da bi tudi v naši župniji začeli s srečanji za moške, kot jih ponekod že poznajo.

 

Danes, 19.marca, pridejo farani iz župnije Jarše pri Domžalah na grob župnika Milana Grdena Ob 14h se zberejo na pokopališču, ob 14.30 pa bo začetek skupnega križevega pota pri kapelici sv. Antona. Zadnja postaja bo na Taboru. Vabljeni ste tudi šentjurski farani.

V petek, 24. marca, bo ob 17.30 srečanje birmancev, staršev in kolikor je mogoče tudi botrov ter drugih faranov z birmovalcem, dr. Antonom Jamnikom. Med sveto mašo bo priložnost za spoved.

V soboto, 24. marca, bo praznik Gospodovega oznanjenja, materinski dan in zaključek Tedna družine.

V nedeljo, 26. marca, bo ob 10. uri slovesnost svete birme, ki jo bo vodil škof dr. Anton Jamnik. ( Ta dan se ura spremeni na letni čas)!

 

Grosuplje: V nedeljo, 26. 3., bo ob 19. uri v učilnici pod novo cerkvijo potekal večer iz cikla Večeri življenja. Gosta večera bosta p. Peter Vrabec, uradni eksorcist novomeške škofije, in Duška Žefran, ki je doživela bitko s hudim duhom. Tema večera bo Vera v Boga, močnejša od zla (eksorcizem). Lepo vabljeni!

 

Križev pot je v Št. Juriju ob nedeljah ob 14. uri.Izjemoma danes, 19.marca, ko pridejo farani iz župnije Jarše pri Domžalah na grob župnika Milana Grdena Ob 14h se zberejo na pokopališču, ob 14.30 pa bo začetek skupnega križevega pota pri kapelici sv. Antona. Zadnja postaja bo na Taboru. Vabljeni ste tudi šentjurski farani.

V petek, 31. marca, vabi Folklorna skupina sv. Mihaela Grosuplje na dobrodelni koncert, ki bo ob 19.30 v avli osnovne šole Louisa Adamiča (na Tovarniški). Gostje bodo: Prifarski muzikanti in Mihaelovi tamburaši. Sredstva bodo namenjena za Župnijsko karitas Grosuplje. Vstopnice bodo v prodaji eno uro pred prireditvijo. (Odrasli 10 EUR, otroci od 7 -15 let pa 5 EUR).

9. aprila bo CVETNA NEDELJA in blagoslov butaric ter zelenja!

 

SPOVEDOVANJE pred veliko nočjo bo v sredo, 12. aprila od 18. ure naprej.

Lokacija:
Print Friendly and PDF