Preskoči na vsebino


SVETA ZNAMENJA MED NAMI...

Po vzpetinah, dolinah, ob cestah in stezah, med  hišami in gospodarskimi poslopji, so naši predniki pred časom, nekatere, pa ne dolgo nazaj, postavili  na področju župnije Št. Jurij pri Grosupljem, 17 zidanih kapelic, 21 lesenih križev, postavili štiri cerkve in upodobili svetega Florijana na treh stavbah.  Skupaj  45 krščanskih znamenj. Ta znamenja, naj bi vsakega, ki gre mimo peš, s kolesom, traktorjem ali avtomobilom, spomnila  na Odrešenika, ki je za nas umrl na križu, na Marijo,  ali  svetnika. Vsaj za nekaj trenutkov naj bi se ustavili, zazrli v sveto podobo, ter izrekli vsaj kratko molitev v zahvalo ali  prošnjo.

  

      Vsako znamenje ima svojo zgodovino in vzrok zakaj je bilo postavljeno.  V današnji naglici, lahko hitro spregledamo sveta znamenja, še lažje pa opustimo molitev ob njem.  Da bi ta znamenja bolje spoznali, se seznanili kdo in zakaj je postavil posamezno versko znamenje,  smo pripravili razstavo  fotografij vseh kapelic, križev, cerkva in fresk v naši župniji. (Do 20. septembra 2016, si je razstavo še možno ogledati).

         Naj bo razstava spodbuda, da bomo do teh svetih znamenj, ki nas spominjajo na  Boga, Marijo in svetnike, imeli bolj oseben odnos, da se bomo radi nanje ozrli, ko gremo mimo in svojo misel vsaj za trenutek usmerili v duhovno, sveto in Božje.

 

Še nekaj slik si lahko ogledate v galeriji.
Print Friendly and PDF