Preskoči na vsebino


PRAZNIK ZAKONSKIH JUBILANTOV

Dragi slavljenci, nekdanji mladoporočenci,

današnji jubilanti!

 

Preteklo je okroglo število let, odkar se je vsak od vas odločil, da bo poslej svojo življenjsko pot prepletel s potjo drugega, s potjo svoje ljubljene, ljubljenega. Svoje odločitve ste izrekli tudi naglas, pred pričami in Njim, ki je ljubezen sama.

In vse od tistega dne On, ki je ljubezen sama, ne gleda več samo posebej nate in nate, ampak hkrati tudi na vaju skupaj, na par, saj sta s poroko postala eno meso, ena prepletena pot, ena kita ljubezni, katere del je tudi on, ki je sam sebe imenoval Pot. Sleherni trenutek zre na vaju zelo od blizu, iz vajinih src. Budno spremlja, kako se prepletajo vajine misli, besede in dejanja.

Vsa ta leta, od vajine odločitve pa do danes, je ostajal z vama kot zvesti prijatelj: sleherno sekundo, sleherno minuto, uro in dan, ponoči in podnevi. In karkoli sta si v teh letih mislila, rekla ali storila, nikoli vaju ni zapustil, čeprav se vama je morda kdaj zazdelo tako.

Blagoslovil vaju je, ko sta pred okroglim številom let rekla JA pred oltarjem.

Radostil se je z vama v prvem letu, ko sta se nežno ljubila in naivno mislila, da bo vedno le sladko in lahko.

Ni obupal nad vama, ko sta začela zapadati v prepirčke. Razumel je tebe, ki se ti je zdela solata preslana, in razumel je tudi tebe, ki se ti je zdela neslana.

Veselil se je z vama, ko sta se naveličala tihih dnevov in se pobotala.

Veselil se je vajinega spoznanja, da vama je prav On dal jezik, zato, da bi se pogovarjala, dal besede, zato, da bi se z njimi sporazumela.

Bil je z vama, ko sta rojevala otroke, jih vzgajala, se zanje razdajala. Veselil se je, ko sta skozi starševsko ljubezen bolje začutila Njega, njegovo zastonjsko ljubezen, ki se veseli ravno tega, da je zastonjska.

Potrpežljivo je zrl na vaju, tudi ko sta v pridobitniški dirki življenja, razpeta med delom, skrbmi in znižanimi cenami, nanj pozabila.

Pritekel vama je nasproti, ko sta se ga v stiski spet spomnila. Takoj vaju je objel in poljubil, vama pripravil pojedino tolažbe, vesele jasnosti, pravega smisla življenja, novega upanja.

Leta so tekla in ostajal je z vama, tudi ko sta nehote začela preveč samoumevno gledati drug na drugega, kot na kos nezanimivega pohištva, ki je vedno tu in na razpolago. A podaril vama je težave in razne bolezni, predokus slovesa, da bi spoznala dragocenost in enkratnost drug drugega.

In tako sta danes tu, še vedno skupaj - s svojo prisotnostjo izpričujeta nam vsem, da sta vsak dan posebej izrekala svoji odločitvi, vztrajno izgovarjala svoj človeški JA ljubezni in zvestobi, in z božjo milostjo ohranila združeno, kar je združil On.

In tudi On je z vami še danes, dragi jubilanti, tukaj in zdaj. In ne samo z vami, tudi z vsemi nami, ki z vami delimo to veselje. Saj je prav On to veselo križišče, ta Duh, v katerem se srečujemo, da bi se osrečevali in bili veseli vsi skupaj.

Torej vesela slava in hvala Njemu, iz čigar POLNOSTI smo vsi prejeli!

                                                                                                                                                                                                                                         Rudi

 

 

V  nedeljo, 16.oktobra 2016, so bili k sveti maši ob 10h povabljeni zakonski pari, ki  so ali še bodo letos obhajali 5., 10., 15., 20., 25., 30., 35., 40., 45., 50. 55.,  ali več let zakonskega življenja. Vabilu, da se zahvalijo za dar zakonskega življenja, za otroke, za življenje, za vse kar je bilo komu podarjeno, pa tudi za vse težave, ki so se zvrstile,  se je odzvalo 16 zakonskih parov. Dva  para sta obhajala 55 let, dva 50 let, dva 45 let. Po en par pa 40, 30, 25 let zakonskega  življenja. Dva para sta obhajala 20 let in en par 10 let skupnega življenja. Pri sveti maši so deloma sodelovali sami jubilanti, deloma pa njihovi sorodniki, zlasti vnučki.  Po pridigi so obnovili zakonske obljube, s prošnjami in drugimi molitvami pa smo prosili zanje, za njihove otroke, vnučke in sorodnike. Mladinski zbor je s koračnico, ko so jubilanti  vstopali v sprevodu v cerkev in s petjem med mašo, ustvarili pravo »poročno vzdušje«.    Rdeči šopki na prsih so jih spominjali na poročni dan. Za spomin so dobili slavnostne plakete.

Prijetno druženje in kramljanje se je po sveti maši nadaljevalo v župnijski dvorani ob zvokih, ki so jih iz svojih instrumentov  izvabljali  trije fantje:- sinovi jubilantov.

Spoštovani jubilanti!  Čestitamo vam in se skupaj z vami veselimo, zlasti še s starejšimi, da je obema darovano dokaj dolgo življenje! Srečno še naprej!

 

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 
Print Friendly and PDF