Preskoči na vsebino


NA OBISKU PRI PATRU LEOPOLDU IN SVETEM ANTONU

V letošnjem pastoralnem »načrtu« želimo posvetiti več  skrbi  štirim področjem:  molitvi, zakramentom: zlasti zakramentu spovedi, birmi in bolniškemu maziljenju ter   družinam in mladini.

Ko se bomo bolj posvetili zakramentu svete spovedi, smo v soboto, 22. oktobra 2016, verniki iz župnije Št. Jurij  poromali v Padovo, k patru Leopoldu Mandiću, sozavetniku leta usmiljenja.  Bilo nas je 51 župljanov. Ta sveti mož, doma v današnji Črni Gori, je pretežni del svojega redovnega življenja spovedoval.  Ker so k njemu prihajale vse večje množice ljudi, ki so želeli pri njem  prejeti zakrament svete spovedi, je spovedoval tudi po deset ali dvanajst ur na dan. Bil je mož globoke vere, mož molitve, mož velike želje, da bi prišlo do zedinjenja vzhodnih in zahodnih kristjanov in seveda človek po katerem je Bog izkazal neverjetno veliko usmiljenja, po zakramentu svete spovedi.

  

Ob grobu svetega Leopolda smo imeli sveto mašo. Ustavili smo se ob njegovem nestrohnjenem telesu. V letu usmiljenja je  njegovo telo vidno v stekleni krsti, drugače počiva v marmornatem sarkofagu. Videli smo sobico, kjer je spovedoval. Več let preden se je to zgodilo, je napovedal, da bo samostan  kjer je živel, skupaj s cerkvijo bombandiran, da bo ostala samo sobica v kateri je on spovedoval, kjer je v njej Bog izkazal ljudem toliko usmiljenja. Tako se je zgodilo. Samostan in cerkev sta na novo zgrajeni,  stara neporušena spovedna sobica patra Leopolda pa je vgrajena v novi samostan.

Patru Leopoldu smo zaupali svoje prošnje, svoje namene, svoje želje. 

     Naš naslednji  pomemben obisk je bil pri svetem Antonu (Padovanskem). Imeli smo »mimohod« ob njegovem grobu ter se tudi njemu zaupno priporočili. Človeku zastane dih, ob tako veličastnem svetišču, ob čudoviti cerkvi, ob tolikih  neprecenljivih  umetninah.

     Sprehodili smo se po starem delu Padove, nato pa odšli nazaj v Slovenijo. V Vipavski dolini smo imeli pozno kosilo ali bolj zgodnjo večerjo. Pohiteli smo še v župnijo Vrhpolje pri Vipavi in si ogledali največji mozaik, ki ga je doslej  oblikoval pater Rupnik v Sloveniji.

     Poleg mnogih informacij, ki nam  jih je med potjo nanizal strokovni vodič Edvard, nas je župnik v avtobusu seznanjal z zakramentom svete spovedi.

   Po duhovnem bogatem romanju in močnimi vtisi  smo se vrnili v Št. Jurij.

 

Več slik si lahko ogledate v galeriji.
Print Friendly and PDF