Preskoči na vsebino


Zahvala ob blagoslovu zvonov na Rogatcu

Spoštovani gospod arhidiakon Mons. Franci Petrič, spoštovani gospod župnik Milan Grden, dragi bratje in sestre v Kristusu.

Za vesoljno Cerkev, pa tudi za ljubljansko nadškofijo je praznovanje žegnanja v tej mali cerkvici na Gornjem Rogatcu lahko malo pomemben praznik. Za nas pa je to pomemben dan. Obhajamo god Sv. Martina zavetnika te cerkve, vasi in vseh ljudi s tega dela župnije Št. Jurij.

Danes pa je poleg obhajanja godu vaškega zavetnika, še dodaten razlog za naše veliko veselje. V zadnjih mesecih in tednih je bila urejena elektrifikacija zvonjenja. Doslej je bilo potrebno zvoniti ročno, z vlečenjem vrvi, sedaj pa je zvonjenje elektrificirano in avtomatično.

Zvonovi in njihovo zvonjenje nam domačinom veliko pomenijo in smo ponosni nanje. Že blaženi Anton Martin Slomšek je v svojih pesmih in knjigah velikokrat opisoval zvonove in njihovo ušesom prijetno melodijo, kako nas spremljajo od rojstva do smrti, od delavnikov do praznikov, od dneva do dneva, od ure do ure, od jutranje molitve, preko opoldanskega angelovega češčenja do večernic,  v eni od svojih  pesmi je pesem zvonov takole čudovito opisal:

 

Glejte že sonce zahaja, skoraj za gore bo šlo;

Hladen počitek nam daja, Pojdmo veselo domo'!

Čujte zvoniti! Počivat zvoni. Čujte …

Zvoni, le zvoni nocoj. Sladko počivat zapoj.

 

Vsi bomo enkrat zaspali, V miru počivali vsi.

Delo na vselej končali. V hišo gospodovo šli.

Takrat zvonovi, zvonite lepo! Takrat…

Klič'te k Očetu domo', Klič'te nas v sveto nebo.

 

 

Krajani smo na to novo pridobitev ponosni in veseli, da  bo zvonjenje iz »turna« na Rogatcu še dolgo odmevalo po okoliških vaseh, travnikih, poljih, gozdovih in v naših srcih.

Najprej hvala našemu Bogu, da za nas tako lepo poskrbi. Največkrat pa deluje ravno po ljudeh okoli nas. Zato bi se radi najprej zahvalili Vam spoštovani arhidiakon, gospod Petrič, te pridobitve v našem zvoniku verjetno še nekaj časa ne bi bilo, brez Vašega posredovanja. Podprli ste našo prošnjo, ki smo jo naslovili na ljubljansko škofijo za finančno pomoč. Z Vašo pomočjo je bila prošnja ugodno rešena in nam je ljubljanska nadškofija pomagala z darom 5.000 evrov. Zato smo Vam zelo hvaležni.

Škofijski gospodarski komisiji ste pojasnili, da je župnija Št. Jurij s prostovoljnimi denarnimi prispevki in s prostovoljnim delom veliko obnovila tako v cerkvi kot v župnišču in na podružnicah. Župnijska skupnost je pokazala veliko skrb in zavzetost za urejanje župnijskih prostorov. Zato ste lahko utemeljili našo prošnjo, ko smo prosili za finančno pomoč škofijo. Čeprav se je gospod župnik že pisno zahvalil škofiji za prejeti dar za Rogatec, Vas vseeno prosimo, da še enkrat prenesete našo zahvalo gospodu nadškofu in vsem, ki so razumeli našo potrebo, ter nam naklonili ta dar. Naj Vam, gospod Franci, in vsem na škofiji Bog rad in velikodušno povrne. Hvala Vam tudi, da ste na naš praznik med nami darovali Sveto mašo in blagoslovili našo novo pridobitev.  »Boglonej«.

Velika zahvala gre tudi našemu župniku Milanu, za vso prizadevnost, delo, trud, organizacijo in še marsikaj drugega. Brez njegove zagnanosti, podpore in idej, te nove pridobitve verjetno še nekaj časa ne bi bili deležni. Naj Vam bo Bog, gospod župnik, za vse vaše delo med nami bogat plačnik. Hvala.

Hvala tudi vsem ostalim, ki so to idejo, o elektrifikaciji zvonjenja na Rogatcu, podprli in pomagali,da je prišlo do izvedbe. Hvala tudi ključarjema in mežnarjem za vso skrb in delo, ki ga posvečajo tej lepi cerkvici. Hvala vsem, ki skrbite zanjo in ste do sedaj vlekli vrvi, da so se zvonovi oglašali takrat, ko je bilo potrebno. Hvala tudi vsem gospodinjam, ki so poskrbele za agape po koncu Sv. maše, kamor ste vsi skupaj lepo povabljeni. Še enkrat hvala vsem skupaj in vsakemu posebej. 
Print Friendly and PDF