Preskoči na vsebino


Birma 7.6.2015

V nedeljo 7.6.2015 smo v naši župniji obhajali obred svete birme. Ob začetku sv. maše je vse zbrane nagovorila ga. Katja Trontelj s sledečimi besedami:

Dragi birmanci in botri, spoštovani gospod nadškof in vsi ostali zbrani v naši Šentjurski cerkvi, prisrčno vas vse pozdravljam na današnji praznični dan v imenu vseh nas staršev teh otrok, ki bodo danes postali odrasli kristjani.

Dragi birmanci:

K prvemu zakramentu smo vas prinesli, k drugima dvema pospremili, k birmi pa pristopate sami v spremstvu svojih botrov, ki ste si jih izbrali, da boste imeli v njih še dodatno oporo v življenju.

Življenje je lepo, vendar vsakega preizkuša na svoj način. Vemo, da je življenje štirinajstletnikov še posebej velik izziv. Vemo, ker smo bili tudi sami enkrat stari 14 let. Pogosto dvomite v vse, kar vam odrasli govorimo, morda še posebej v verske stvari, ki se jih ne da preprosto matematično ali s poskusi dokazati. Prav je, da dvomite. Že sveti Pavel naroča: »vse preizkušajte; kar je dobro, ohranite in kar je slabo, zavrzite«.

Vendar pravo spoznanje ne pride v hrupu in naglici. Duh današnjega časa je daleč od ponižnosti, ki je potrebna, da bi globlje razumeli sebe, svet, Boga. Jezus je bil velik »upornik« v svojem času, a ni rušil templja, ni spreminjal postave, zahteval pa je in zahteva zvestobo notranji resnici vsega tistega, kar kot verniki počnemo, notranji resnici svetega Pisma, ki ga beremo, notranji resnici naših obredov in običajev, ki jih gojimo. Notranja resnica vsega tega pa je Bog – oseba.

Zaupamo, da boste znali in zmogli slišati in slediti najzanesljivejšega Vodnika, katerega potrditev boste danes prejeli, ter da boste z Njim vedno znova našli pravo pot in s tem gradili tak svet, kot si ga je Bog za nas zamislil.
Print Friendly and PDF