Preskoči na vsebino


OZNANILA na 2. POSTNO NEDELJO
Št. Jurij – 8. marec 2020

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Frančiška Rimska, redovnica
v torek 40 mučencev iz Armenije
v sredo Benedikt, škof
v četrtek Inocenc I., papež
v soboto Matilda, kraljica
v nedeljo obhajamo 3. POSTNO - PAPEŠKO NEDELJO

- ŠTETJE!

- OFER: Hvala za vaš dar pri ofru prejšnjo nedeljo (849,61eur). Namenili smo za stroške ogrevanja - kurilnega olja (2500 litrov = 2.187eur).

- MOLITEV KRIŽEVEGA POTA: v postnem času skupaj v cerkvi molimo križev pot vsak postni petek ob 18h (ob času, ko običajno začenjamo sv. mašo). Vabljeni!
Ob nedeljah pa ob 15h.
Danes na 2. postno nedeljo jo bomo oblikovali in sodelovali pri njej OSNOVNOŠOLSKI OTROCI. Vabljeni torej vsi osnovnošolski otroci, da se udeležite popoldne molitve križevega pota.
Na 3. postno nedeljo jo boste oblikovali in vodili člani ŽPS in Karitas.

- ŽUPNIJSKA KARITAS: člani župnijske Karitas ste lepo vabljeni na sestanek jutri, v ponedeljek, 9. marca, po večerni sv. maši, ob 18.30h v župnišču.

- 7. DAN:
Sv. maša, 7. dan po pogrebu JAKLIČ Antona, bo v sredo, 11. marca.
Sv. maša, 7. dan po pogrebu KOZLEVČAR Antona, pa bo v soboto, 14. marca ob 18h. Namena obeh sv. maš, ki sta zapisana v oznanilih te dva dneva, sta prestavljena in bosta opravljena ob drugi priložnosti.

- PRVO SV. OBHAJILO: letos bo slovesnost prvega sv. obhajila v naši župniji 24. maja 2020 ob 10h.

OZNANILA na 1. POSTNO NEDELJO
Št. Jurij – 1. marec 2020

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Neža Praška, redovnica
v torek Kunigunda, cesarica
v soboto godujeta Perpetua in Felicita, mučenki
v nedeljo obhajamo 2. POSTNO NEDELJO

- PRVI PETEK: na prvi petek bom obiskal bolne in ostarele na domu in jim prinesel Najsvetejše.

- MOLITEV KRIŽEVEGA POTA: v postnem času bomo skupaj molili križev pot v farni cerkvi vsak postni petek ob 18h (ob času, ko običajno začenjamo sv. mašo).
Ob nedeljah pa ob 15h. Na postne nedelje pripravijo in vodijo molitev križevega pota: danes na 1. postno - bralci božje besede. Naslednjo jo bomo oblikovali osnovnošolski otroci.

- KORONA VIRUS: Za preprečevanja širjenja korona virusa je Slovenska škofovska konferenca je pripravila navodila:
1. Za vse veljajo splošna navodila za preprečevanje virusnih okužb, ki so objavljena na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja (https://www.nijz.si/).
V cerkvah in pri bogoslužju se upoštevajo naslednja navodila:
a) Kropilniki z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev se izpraznijo. Verniki naj se pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižajo in pokleknejo, kar nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo.
b) Pri pozdravu miru duhovnik in verniki opustijo stisk roke.
c) Vernike prosimo, da obhajilo spoštljivo prejemajo samo na roko.

OZNANILA na 7. NEDELJO MED LETOM
Št. Jurij – 23. februar 2020

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Matija, apostol
v torek Valbruga, opatinja
v sredo obhajamo PEPELNICO - strogi post
v četrtek goduje Gabrijel Žalostne Matere Božje, redovnik
v petek Hilarij, papež
v soboto Antonija Firenška, vdova
v nedeljo obhajamo 1. POSTNO NEDELJO

- PEPELNICA in ZAČETEK POSTNEGA ČASA: v sredo, 26. februarja, bomo začeli postni čas, ki traja 40 dni. To je čas notranje priprave na praznovanje našega največjega praznika Velike noči, na praznik Jezusovega vstajenja od mrtvih. Kristjani v postnem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Naše notranje prizadevanje naj bi se na zunaj izražalo v poglobljeni MOLITVI, v POSTU (odpovedi) in v DOBRIH DELIH.

V sredo na pepelnico vabljeni k večerni sv. maši, med katero si bomo na glavo simbolično posuli blagoslovljen pepel, s čimer bomo navzven pokazali notranjo razpoložljivost za spreobrnjenje oziroma poboljšanje svojega življenja. »Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš.« so besede, ki nas spomnijo na resnost postnega časa.

STROGI POST je na Pepelnico in na Veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek v postnem času. Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in v doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega in v večji povezanosti z Bogom prek molitve.

Slovenska Karitas vabi s pobudo »40 dni brez alkohola«, da se v postnem času - v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, zaradi nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah – odpovemo alkoholu.
Konkreten sad te ali kakšne druge odpovedi (v hrani, kavi, kajenju, vožnji z avto­mobilom, uporabi telefona, interneta oz. računalnika, gledanju TV…) pa je lahko tudi kakšen dar za Karitas, za ljudi v stiski, za misijone...

- MOLITEV KRIŽEVEGA POTA: v postnem času bomo skupaj molili križev pot v farni cerkvi vsak postni petek ob 18h (ob času, ko običajno začenjamo sv. mašo).

Ob nedeljah pa ob 15h. Na postne nedelje pripravijo in vodijo molitev križevega pota: na 1. postno - bralci božje besede.

OZNANILA na 6. NEDELJO MED LETOM
Št. Jurij – 16. februar 2020

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Sedem ustanovitelj reda servitov
v torek Frančišek Regis Clet, duhovnik mučenec
v sredo Konrad iz Piacenze, spokornik
v četrtek Jacinta in Frančišek Marto, fatimska pastirčka
v petek Peter Damiani, škof
v soboto Sedež apostola Petra
v nedeljo obhajamo 7. NEDELJO MED LETOM

- POČITNICE: V tem tednu bodo šolske počitnice, zato tudi ni verouka.

- PUSTNA SOBOTNA ISKRICA: Radio Ognjišče, Slovenska Karitas in Misijonsko središče Slovenije vabi na PUSTNO SOBOTNO ISKRICO, ki bo v soboto, 22. februarja, v Športni dvorani zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, ob 12. ure naprej! Vstopnine ne bo, darovi za krofe pa bodo v celoti namenjeni za gradnjo učilnic in ambulante v afriškem Burundiju, kjer deluje slovenska misijonarka s. Vesna Hiti.

OZNANILA na 5. NEDELJO MED LETOM
Št. Jurij – 9. februar 2020

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Sholastika, redovnica
v torek obhajamo god Lurške Matere Božje - svetovni dan bolnikov
v petek goduje Valentin, duhovnik
v soboto Klavdij, redovnik
v nedeljo obhajamo 6. NEDELJO MED LETOM

- KONCERT DUHOVNE GLASBE: Danes zvečer, v nedeljo, bo ob 19h v marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča koncert duhovne glasbe »To je dan«. Vstopnice za stojišče po 7 EUR so verjetno še na razpolago.

- INFORMATIVNA DNEVA: V petek in soboto (14. in 15. 2.)  bosta informativna dneva na Škofijski klasični gimnaziji in v Dijaškem domu Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani in na Gimnaziji Želimlje.

- FAKULTETA: Katoliški inštitut, Fakulteta za pravo in poslovne vede vabi k dodiplomskemu, magisterskemu in doktorskemu študiju. Vpis se začne 12. februarja, več informacij je na oglasni deski, na listkih zadaj in na spletni strani!

- KATEHEZE: V Ivančni Gorici potekajo večeri, na katerih se v obliki katehez razlaga zgodovina odrešenja v luči današnjih izzivov za Cerkev in družbo.  Tako Sveto pismo kot dnevni dogodki pričajo, da Bog tudi danes skrbi za človeka, a mu pušča tudi  svobodo.
Lepo vabljeni ob torkih in petkih ob 19.30h v dvorano ob cerkvi sv. Jožefa v Ivančni Gorici.

 

 

 

OZNANILA na 33. NEDELJO MED LETOM
Št. Jurij –  17. november 2019

- GODOVI:
v ponedeljek obhajamo Posvetitev bazilik sv. Petra in Pavla
v torek goduje Matilda, redovnica
v sredo Edmund, kralj
v četrtek obhajamo Darovanje Device Marije
v petek goduje Cecilija, mučenka - zavetnica cerkvene glasbe
v soboto Klemen I., papež
v nedeljo obhajamo 34. NEDELJO MED LETOM - NEDELJA KRISTUSA KRALJA.

- TEDEN ZAPOROV: v tem tednu do sobote poteka Teden zaporov – z geslom: »Kaj je zate svoboda - si ti svoboden?« Glavni namen je molitev, konkretna podpora in ozaveščanje o potrebah posameznikov ali skupin, ki jih zaznamuje izkušnja kaznivega dejanja ter kazni zapora. Molimo v ta namen.

- sv. CECILIJA: V petek, 22. novembra bomo obhajali god sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe in cerkvenih pevcev. Ob tem prazniku se zahvaljujem vsem zborovodjem, organistoma ter pevcem za sodelovanje pri bogoslužjih in za ves čas, ki ga žrtvujete za pevske vaje. Bog naj vam povrne z darovi za dušo in telo. Hvala tudi vsem, ki sodelujete pri ljudskem petju.

- SREČANJE ČLANOV ŽPS: v soboto, 23. novembra bo ŠKOFIJSKO SREČANJE članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev v Zavodu sv. Stanislava, Lj - Šentvid, od 9h do 13h.

 - ZAKONSKI JUBILANTI: na zadnjo nedeljo v cerkvenem letu, 24. oktobra, ob 10h bomo praznovali letošnje zakonske jubilante. Lepo vabljeni vsi zakonci, ki ste ali še boste v letošnjem letu praznovali okroglo obletnico poroke (na 5 let), da se čim prej prijavite v farovžu.

OZNANILA na 32. NEDELJO MED LETOM
žegnanje na Gor. Rogatcu - Sv. Martin

Št. Jurij –  10. november 2019

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Martin, škof
v torek Jozafat, škof mučenec
v sredo Stanislav Kostka, redovnik
v petek Albert Veliki, škof
v soboto Marjeta Škotska, kraljica
v nedeljo obhajamo 33. NEDELJO MED LETOM.

- POGREB: Umrl je STERLE Milan iz Gornjega Rogatca, pogreb s sv. mašo za pokojnega bo danes popoldne ob 15h v Št. Juriju. Priporočam ga v molitev. Sv. maša, 7. dan po pogrebu pokojnega, bo to soboto, 16. novembra ob 16h na Gor. Rogatcu.

- KARITAS: Člani župnijske Karitas ste jutri v ponedeljek ob 19h vabljeni na sestanek.

- POGREB: Umrla je OMAN Jožefa iz Male vasi, pogreb s sv. mašo za pokojno Jožefo bo v sredo, 13. novembra, ob 15h. Priporočam jo v molitev.

 - ZAKONSKI JUBILANTI: Čez štirinajst dni, na zadnjo nedeljo v cerkvenem letu, 24. oktobra, ob 10h bomo praznovali letošnje zakonske jubilante. Lepo vabljeni vsi zakonci, ki ste ali še boste v letošnjem letu praznovali okroglo obletnico poroke (na 5 let), da se čim prej prijavite v farovžu.

OZNANILA na 31. NEDELJO MED LETOM
- ZAHVALNA NEDELJA

Št. Jurij –  3. november 2019

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Karel Boromejski, škof
v torek Zaharija in Elizabeta, starši Janeza Krstnika
v sredo Lenart, opat
v soboto Posvetitev lateranske bazilike
v nedeljo obhajamo 32. NEDELJO MED LETOM, goduje Leon Veliki, papež.

- DEKANIJSKO SREČANJE članov ŽPS: danes v nedeljo, 3. novembra bo ob 15h v ŠENTVIDU PRI STIČNI srečanje članov ŽPS iz vse naše dekanije Grosuplje. Gosta srečanja bosta Dani in Vilma Siter, voditelja zakonskih skupin Družina in življenje.

- ŽEGNANJE na GOR. ROGATCU: pred godom svojega zavetnika bo soseska sv. Martina na Gor. Rogatcu naslednjo nedeljo, 10. novembra, ob 10h obhajala žegnanje. Vabljeni. V farni cerkvi bo sv. maša to nedeljo samo ob 8h!

- NADŠKOFOVA ZAHVALA:
ZAHVALJUJTE SE GOSPODU …
»Zahvaljujte se Gospodu, kličite njegovo ime, oznanjajte med narodi njegova dela, razglašajte, da je vzvišeno njegovo ime« (Iz 12,14).

Ob zahvalni nedelji smo povabljeni, da tudi mi pomislimo, komu in kako naj se zahvalimo za vse dobro, kar nam je storil. Komu? Samo po sebi nam pride misel, da se moramo zahvaliti Gospodu Bogu, od katerega prihaja »vsak dober dar in popolno darilo« (Jak 1,17). Ostaja pa še vprašanje: kako?

Letos obhajamo 200-letnico rojstva duhovnika Jurija Humarja, ki ga bolj poznamo kot čudodelnika s Primskovega. V pismih svojim sorodnikom, zlasti bratu Lovrencu in nečakinji Filemoni, večkrat poudarja, da Bogu ne moramo narediti nič dobrega. Bog je »dobrota, vsa dobrota, najvišja dobrota«, kakor je sv. Frančišek Asiški zapisal bratu Leonu. Ljubezen do Boga pa lahko kažemo preko ljubezni do bližnjih, kakor je povedal Jezus: »Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili« (Mt 25,40). Zato lahko upravičeno sklepamo, da je s hvaležnostjo in zahvalo podobno. Če ljubezen do Boga kažemo z ljubeznijo do bližnjih, tudi hvaležnost do Boga lahko kažemo z ljubeznijo do bližnjih.

Zato bi kot škof hvaležnost Bogu najprej izrazil z zahvalo duhovnikom. Okoliščine so prej neugodne kot ugodne, vi pa, dragi bratje, ne glede na okoliščine ostajate zvesti in prepričujete, svarite in spodbujate z vso potrpežljivostjo in poučevanjem (prim. 2 Tim 4,2). Hvala vam, dragi bratje, ker ste pastirji in ne najemniki.

Rad bi se zahvalil tudi vsem pastoralnim sodelavcem. V vas se uresničuje Pavlova beseda, da so različne službe, različna dela, isti pa je Bog, ki dela vse v vseh, kajti vsakemu se razkritje Duha daje v korist vseh (prim. 1 Kor 12,5–7). Hvala vam, da s službami in deli gradite Kristusovo skrivnostno telo, ki je Cerkev.

Redovniki in redovnice med nami živijo kot povabilo in obljuba prihodnosti. Za nas so priče mogočnega delovanja Duha, ki veje, kjer hoče. Zahvaljujem se za delovanje apostolskih redov v različnih oblikah pastorale, kontemplativnim pa za zvesto molitev in vztrajanje pred Najsvetejšim za vse potrebe naše Cerkve in našega naroda.

Ne morem mimo iskrene zahvale vsem tistim, ki svoje ure in dneve živijo odmaknjeni od sveta, obenem pa so s Kristusom združeni preko trpljenja, osamljenosti in onemoglosti. Bratje in sestre bolniki in ostareli, vaša molitev in darovanje trpljenja sta mogočen krik Gospodu za potrebe sveta in Cerkve. Bog naj vam povrne vse izmoljene rožne vence in iztrpljene ure in dneve.

Rad bi vas povabil še k temu, da se ozrete okoli sebe in pomislite, za kaj in kako bi se bilo treba zahvaliti človeku, ki sedi ob vas, ženi ali možu, ki živi ob vas, otrokom, ki izhajajo iz vas in rastejo z vami, pa še toliko drugim, ki so del vašega življenja, čeprav se morda včasih tega niti ne zavedate. Bratje in sestre, na zahvalno nedeljo vsi skupaj povejmo veselo zahvalo Bogu ter bratom in sestram za vse dobro, kar so nam storili.

msgr. Stanislav Zore OFM
nadškof

- ŽUPNIKOVA ZAHVALA:
Danes praznujemo 31. navadno nedeljo, ki je tudi ZAHVALNA nedelja. Bogu se zahvaljujemo za vse njegove darove. Hvala pa tudi v moje imenu vsem, ki v župniji pomagate in sodelujete: zborovodjem, organistom in pevcem, ministrantom, mežnarjem, krasilkam, ključarjem, bralcem, članom ŽPS, gospodarskemu svetu, sodelavcem Župnijske karitas, pritrkovalcem, molivcem, vsem številnim skritim dobrotnikom in molivcem.
Hvala za molitev, s katero spremljate nas duhovnike, za bero in za druge darove, ki jih namenjate duhovnikom in mežnarjem na podružnicah.
Hvala vsem, ki ste med letom darovali cvetje za cerkev. Vsem naj Gospod obilno povrne!

OZNANILA na 30. NEDELJO MED LETOM -  ŽEGNANJSKA NEDELJA
Št. Jurij –  27. oktober 2019

- GODOVI:
v ponedeljek godujeta apostola Simon in Juda Tadej
v torek Mihael Rua, duhovnik
v sredo Marcel, mučenec
v četrtek Volbenk, škof
v petek obhajamo slovesni in zapovedani praznik VSI SVETI
v soboto Spomin vseh vernih rajnih
v nedeljo obhajamo 31. NEDELJO MED LETOM - ZAHVALNO NEDELJO.

- MOLITVE ZA RAJNE: pod korom si vzemite listke, na katere lahko zapišete imena vaših rajnih, za katere prosite, da molimo na praznik vseh svetih zvečer ob 18h v farni cerkvi. Listke lahko oddate do praznika vseh svetih v pehar pred oltarjem.

- JESENSKE POČITNICE: v tednu, v dneh pred Vsemi svetimi ne bo verouka.

- SPOVED PRED PRAZNIKOM: Jutri, v ponedeljek, 28. oktobra, bosta ob 18h (med sv. mašo) na voljo dva spovednika za sv. spoved pred praznikom vseh svetih. Priložnost za spoved bo tudi med tednom, pred ali po sv. maši.

- PRVI PETEK: v četrtek, 31. oktobra, dopoldne (obhajilo) bo obisk starejših, ki jih obiskujem za prve petke in priložnost za prejem zakramentov pred praznikom vseh svetih

- VSI SVETI:  V petek, 1. novembra obhajamo slovesni in zapovedani praznik Vseh svetih. Sv. maše bodo dopoldne ob 8h in ob 10h, popoldne ob 14h, po tej maši bo blagoslov pokopališča in grobov.
Ob 18h bo v župnijski cerkvi molitev treh delov rožnega venca za vse pokojne, z imeni tistih, ki ste jih priporočili v molitev. Če ne boste prišli v cerkev, molite skupaj doma - v svojih družinah.

- SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH:
v petek, 2. novembra bo sv. maša zjutraj ob 8h in zvečer ob 18h. Ob 17h bo molitev 3 delov rožnega venca za vse rajne.

- SVEČKO MANJ: Svečko manj – je geslo ekoloških gibanj. Tudi Cerkev se jim pridružuje. Dar namesto kakšne svečke ali krizanteme – namenite v dober namen - za Karitas...

- POPOLNI ODPUSTEK: Popolni odpustek lahko rajnim nameni vsak, ki je bil pri sveti spovedi, ni navezan na noben greh, prejme sveto obhajilo, obišče pokopališče v prvih osmih dneh novembra in moli po namenu svetega očeta apostolsko vero, očenaš, zdravamarijo in slava Očetu. Ta odpustek lahko prejmemo tudi  v vseh cerkvah in javnih kapelah na dan 1. in 2. novembra ali prejšnjo oz. naslednjo nedeljo.

- DEKANIJSKO SREČANJE članov ŽPS: bo v ŠENTVIDU PRI STIČNI v nedeljo, 3. novembra, ob 15h. Gosta srečanja bosta Dani in Vilma Siter, voditelja zakonskih skupin Družina in življenje.
ŠKOFIJSKO srečanje članov ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev bo v soboto, 23. novembra v Zavodu sv. Stanislava, od 9.00 do 13.00.

 

OZNANILA na 29. NEDELJO MED LETOM -
MISIJONSKA NEDELJA

Št. Jurij –  20. oktober 2019

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Uršula, devica
v torek Janez Pavel II., papež
v sredo Janez Kapistran, duhovnik
v četrtek Anton Marija Claret, škof
v petek Krizant in Darija, mučenka
v soboto Lucijan in Marcijan, mučenca
v nedeljo obhajamo 30. NEDELJO MED LETOM - ŽEGNANJSKA NEDELJO.

- MISIJONSKA NEDELJA: Hvala vam za vaš dar, ki ste ga danes namenili za misijone. Darovi bodo šli v Rim, v Mednarodni solidarnosti sklad za misijone, ki omogoča pravično delitev darov posebej tistim škofijam po svetu, ki so pomoči najbolj potrebne.

- 7. DAN: S pogrebno sv. mašo smo se v torek poslovili od ZUPANČIČ Marije iz Pec, sv. maša 7. dan po pogrebu bo v torek, 22. oktobra ob 18h. Sv. mašo po namenu, ki je zapisana v pisnih oznanilih, za Podržaj Milana iz Kobiljeka, bo opravil duhovnik drugod.

- MOLITEV ROŽNEGA VENCA: Oktobra molimo rožni venec med tednom ob 18h. Vsi ste k tej skupni molitvi lepo povabljeni. Sicer pa molite doma ali skupaj z drugimi.

- KARITAS: Župnijska Karitas Št. Jurij se tudi letos pridružuje akciji slovenske Karitas z naslovom MANJŠA SVEČA - ZA SOČLOVEKA SREČA. Vabimo vas, da ob 1. novembru in med letom prižgete svečo manj ali manjšo svečo in del sredstev namenite za ljudi v stiski.
Sveča Karitas je manjša, okolju prijazna in se popolnoma reciklira, in njen plamen z vašim darom sveti tudi za ljudi v stiski.
Svečke Karitas so na voljo na polici pod korom, svoj dar za ljudi v stiski pa lahko namenite s prostovoljnim prispevkom za svečko, ki ga  oddaste v nabiralnik Karitas pod korom. Priporočeni dar za svečko je 1,5 evra.

- PRESTAVIMO URO NA ZIMSKI ČAS: iz sobote na nedeljo prestavimo uro na sončni čas (za eno uro nazaj).

- MOLITVE ZA RAJNE: pod korom si vzemite listke, na katere lahko zapišete imena vaših rajnih, za katere prosite, da molimo na praznik vseh svetih zvečer ob 18h v farni cerkvi. Listke lahko oddate do praznika vseh svetih v pehar pred oltarjem.

 

OZNANILA na 28. NEDELJO MED LETOM -
Št. Jurij –  13. oktober 2019

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Kalist I., papež
v torek Terezija Velika, devica, cerkvena učiteljica
v sredo Marjeta Marija Alakok, redovnica
v četrtek Ignacij Antiohijski, škof mučenec
v petek Luka, evangelist
v soboto Pavel od Križa, duhovnik
v nedeljo obhajamo 29. NEDELJO MED LETOM - MISIJONSKO NEDELJO.

- ŽUPNIJSKA KARITAS - PREDAVANJE ga. JANE DULAR:
- Župnijska Karitas Št. Jurij vas vabi na predavanje z naslovom "Topla afriška srca", ki ga bo imela ga. Jana Dular.
Predavanje bo v petek, dne 18. oktobra 2019, ob 19 uri v župnijski dvorani.
Ga. Jana je humanitarna delavka in ustanoviteljica humanitarnega društva ELA in v vzhodni Afriki že 11 let vodi dobrodelne projekte.
Pripravila nam bo srčno predavanje, nas popeljala po Ugandi, Tanzaniji in Malaviju, pokazala naravne lepote, predstavila skupnosti, s katerimi živi.
Z donacijami je izgradila izobraževalni center v malavijski vasici Mazembe, ki ga vsak dan obiskuje 250 otrok (od tega 50 s posebnimi potrebami).
Predavanje je brezplačno, a vas toplo pozivamo k donaciji prostovoljnih prispevkov, ki bodo šli v podporo njenim projektom v Malaviju. Prisrčno vabljeni.

Člani župnijske Karitas pa vabljeni jutri, v ponedeljek zvečer ob 20h na kratek sestanek glede priprave tega predavanja.

- MISIJONSKA NEDELJA: naslednjo nedeljo, 20. oktobra, v Cerkvi obhajamo Misijonsko nedeljo.
Vsa vesoljna Cerkev se bomo združili v skupni molitvi za Misijone.
Darovi pri mašah se bodo zbirali v ta namen.
MISIJONSKA RAZSTAVA je na voljo za ogled vsak dan v mesecu oktobru v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.
SKUPNO VSESLOVENSKO PRAZNOVANJE Misijonske nedelje pa bo letos v župniji Murska Sobota s pričetkom ob 15h.

 

 

OZNANILA na 27. NEDELJO MED LETOM -

ROŽNOVENSKA nedelja
Št. Jurij –  6. oktober 2019

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Rožnovenska Mati Božja 
v torek Benedikta, mučenka
v sredo Dionizij in tovariši, mučenci
v četrtek Danilo, škof
v petek Janez XXIII., papež
v soboto Maksimilijan Celjski, mučenec
v nedeljo obhajamo 28. NEDELJA MED LETOM.

- MAŠE: sv. maše med tednom bodo odslej ob 18h. V mesecu oktobru najprej molimo rožni venec, potem sledi sv. maša.

- ŽUPNIJSKA KARITAS: v ponedeljek, 7. oktobra bo ob 19.30h sestanek članov župnijske Karitas.

- ŽPS: v torek, 8. oktobra, bo po večerni sv. maši (ob 19h) redno mesečno srečanje članov ŽPS.

- RITEM SRCA:  Radio Ognjišče vabi mlade po letih in po srcu na festival sodobne krščanske glasbe s slavljenjem, Ritem srca, ki bo v četrtek, 10. oktobra, ob 19.30, v športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani.

- OTROŠKI PEVSKI ZBOR: v soboto, 12. oktobra, bomo začeli s pevskimi vajami otroškega pevskega zbora, v katerega vabimo vse osnovnošolske otroke. Dobimo se ob 18h v učilnici. Lepo vabljeni vsi stari in tudi novi pevci.

- NABIRKA ZA ASFALTIRANJE ŽUPNIJSKEGA DVORIŠČA:  verjamem, da ste že opazili in nekateri že kar redno parkirate svoje avtomobile za cerkvijo, kjer smo napravili utrditev in nasutje župnijskega dvorišča. Prostor za cerkvijo bo tako zelo primeren za parkiranje ali  za kakšno druženje župljanov. S ključarji smo se pogovarjali, da bi bilo to dvorišče dobro tudi asfaltirati. Predlagamo, da zbiramo darove v ta namen pri nabirkah na prvo nedeljo v mesecu.  Hvala za vsak vaš dar tudi v ta namen.

 

OZNANILA na 25. NEDELJO MED LETOM -

SLOMŠKOVA NEDELJA - ekumenski dan

Št. Jurij –  22. september 2019

 

- GODOVI:
v ponedeljek goduje pater Pij iz Pietrelcine, redovnik
v torek Anton Martin Slomšek, škof
v sredo Sergij Radoneški, menih
v četrtek Kozma in Damijan, mučenca
v petek Vincencij Pavelski, duhovnik in ustanovitelj lazaristov
v soboto Venčeslav, mučenec
v nedeljo obhajamo 26. NEDELJA MED LETOM

- POGREB: Umrl je g. DOBLEKAR Roman, pogreb s sv. mašo za pokojnega Romana bo v torek , 24. septembra, ob 16h. Priporočam ga v molitev. Zaradi pogreba v torek odpade verouk za 8. razred.

- MLADINSKI VEROUK: po Stični mladih začenjamo ta petek tudi v Št. Juriju redna srečanja za mlade. K mladinskemu verouku, ki bo ob petkih ob 20h, vabim srednješolce in tudi birmance 9. razreda.

- MINISTRANTJE: vsako soboto ob 10h dopoldan imamo ministrantske vaje, na katerih se učimo služiti Jezusu pri našem skupnem oltarju. Vabim med ministrante še nove pridne dečke, ki imate željo biti Jezusov ministrant. V soboto, 5. oktobra, se bomo udeležili dekanijskega srečanja ministrantov, ki bo tokrat v župniji Grosuplje od 9h do 12h. Sprejemam prijave udeležencev.

 

 

OZNANILA na NEDELJO SVETE TROJICE -

Št. Jurij –  16. junij 2019

 

- GODOVI:

Jutri goduje Albert, duhovnik

v torek Marko in Marcelijan, mučenca

v sredo Romuald, opat

v četrtek obhajamo slovesni in zapovedani praznik

SV. REŠNJE TELESA IN KRVI

v petek goduje Alojzij Gonzaga, redovnik

v soboto Janez Fisher in Tomaž More, mučenca

v nedeljo obhajamo 12. NEDELJO med letom

 

 

- SV. REŠNJE TELO IN KRI:  

V četrtek, 20. junija, obhajamo slovesni in zapovedani praznik Sv. Rešnjega telesa in krvi. Sv. maša bo zvečer ob 19h. Običajno je na praznik po maši tudi procesija. Ker pa so mi povedali, da je ravno v četrtek zvečer ob 18h prireditev ob zaključku šole v naši osnovni šoli, smo se odločili, da bomo imeli PROCESIJO z Najsvetejšim po našem kraju in blagoslov z Najsvetejšim na vse štiri neba pri "Telovskih" oltarjih v nedeljo, 23. junija, po jutranji maši ob 8h.

 

Pri procesiji bomo sodelovali vsa župnija: pridite vsi ministrantje, pa pevci, veroukarji, mladina, starši, in seveda tudi prvoobhajanci, ki boste pri oltarjih potresali rožice Najsvetejšemu pred oltarji (s seboj prinesete košarice z nabranimi rožicami). Na ta način bomo tudi kot župnijska skupnost zunaj naše cerkve - javno izpovedali vero v trajno navzočnost Boga v Najsvetejšem zakramentu ter prosili za blagoslov našega kraja in naše župnije.

 

Prosim, da se med seboj organizirate in dogovorite za nošenje bander in luči in nebesa, kako pripraviti in okrasiti vseh štiri oltarje, pri katerih bo evangelij in prošnje blagoslov našega kraja in nas vseh.  

 

 

 

 

OZNANILA na 2. VELIKONOČNO - BELO NEDELJO - NEDELJO BOŽJEGA USMILJENJA -
farno žegnanje ob godu zavetnika sv. Jurija

Št. Jurij –  21. april 2019

- GODOVI:
Jutri goduje Katarina Sienska, cerkv. učiteljica in sozavetnica Evrope
v torek Pij V., papež
v sredo obhajamo god Jožefa Delavca - praznik dela
v četrtek goduje Atanazij, škof in cerkv. učitelj
v petek Filip in Jakob ml., apostola,
v soboto Florijan, mučenec, zavetnik gasilcev
v nedeljo je 3. velikonočna nedelja - Florjanova nedelja.

- POČITNICE: v tem tednu imamo spet počitnice, otroci naj pridejo k šmarnicam.

- BIRMA: v sredo, 1. maja, bo naša župnija ob 10h obhajala slovesnost sv. birme. Birmovalec bo pomožni škof g. Franci Šuštar, ki bo podelil zakrament birme našim 22 fantom in dekletom iz 8. in 9. razreda. Birmanci in botri se na praznik 20 min pred mašo zberemo v župnijski dvorani, od koder bomo v slovesnem sprevodu vstopili v naše svetišče, in ob 10h obhajali sv. mašo in zakrament sv. birme. Prednje klopi bodo rezervirane predvsem za starše in sorodnike.

- Sv. Jožef DELAVEC, 1. maj - na praznik sv. Jožefa Delavca vstopamo tudi v MARIJIN MESEC MAJNIK - ŠMARNICE: Pri sv. mašah v Št. Juriju bomo brali šmarnice za odrasle: »Moj mali besednjak od Ž do A« avtorja Gregorja Čušina, ki nas bo s pronicljivimi razmisleki ob pojmih od Ž do A vodil k spraševanju o življenju kristjana sredi sodobnega sveta. Otroci boste vsak dan za spodbudo dobili tudi nalepko z Marijino podobo. Otroci bodo radi hodili k šmarnicam, če boste šli z njimi tudi starši...

- PRVI PETEK: na prvi petek bom obiskal bolne in ostarele in jim prinesel Najsvetejše na dom.

- SV. FLORJAN: v soboto goduje sv. Florjan, zavetnik gasilcev. Naslednjo nedeljo bo sv. maša ob 10h na Taboru. V dolinici pod Taborom bo postroj in blagoslov gasilcev ter sv. maša na čast sv. Florjanu za vse žive in pokojne gasilce iz župnije. Naslednjo nedeljo bo zato v farni cerkvi v Št. Juriju nedeljska sv. maša samo ob 8h zjutraj.

 

OZNANILA na VELIKO NOČ - dan Jezusovega vstajenja
Št. Jurij –  21. april 2019

- OKLIC: v Vidmu pri Krškem se bosta v soboto, 27. aprila, poročila ženin KOVAČ Marko in nevesta Pajk Barbara iz Cerovega 11, župnija Št. Jurij.

- VELIKONOČNI PONEDELJEK, jutri, 22. aprila bo praznična sv. maša ob 10h dopoldan.

- TABOR: Turistično društvo Tabor - Št. Jurij vas na velikonočni ponedeljek ob 15h vabi na prireditev »Igre s pirhi«. Igre bodo potekale v dveh skupinah. V prvi skupini sodelujejo otroci, v drugi pa odrasli. Pridružite se nam, da skupaj obudimo stare velikonočne šege.

- POGREB: Umrl je TRONTELJ Jože iz Cerovega, živel v Ljubljani. Pogreb pokojnega bo v torek, 23. aprila, ob 13h v Ljubljani, Nove Žale št. 2. V vežici bo ležal od 7. ure dalje. Priporočam ga v molitev.

- POČITNICE: v tem tednu bodo velikonočne počitnice in ne bo verouka.

- BIRMANSKA DEVETDNEVNICA: v torek, 23. aprila začenjamo letošnji birmanci neposredno molitveno pripravo na prejem zakramenta sv. birme, ki bo 1. maja ob 10h v Št. Juriju. Vsak dan do birme birmanci in starši pridemo na večerno sv. mašo, ki bo ob 19h (vsaj 15 min pred mašo smo že v cerkvi).

- OBISK ŠKOFA BIRMOVALCA: Pomožni škof g. Franc Šuštar, ki bo letošnji birmovalec, se želi še neposredno pred birmo srečati z birmanci, njihovimi starši in botri, ter z vsemi župnijskimi sodelavci. G. škof bo med nas prišel to sredo, 24. aprila, in sicer ob 18h. Torej v sredo smo ob 18h vsi že zbrani v cerkvi, da ga pričakamo. Najprej bo malo izprašal same birmance, kako so se pripravljali na zakrament, nagovoril bo tudi njihove starše in botre, potem bo sledila sv. maša (med mašo bo na voljo za sv. spoved), po maši bo ob 20h srečanje z njim v župnijski dvorani za vse mežnarje, ključarje, obhajalce, člane ŽPS in druge župnijske sodelavce.

- ČIŠČENJE FARNE CERKVE: starši birmancev smo se dogovorili, da bo generalno čiščenje farne cerkve in ureditev okolice v soboto, 27. aprila, dopoldne.

- FARNO ŽEGNANJE: v nedeljo, 28. aprila, na 2. velikonočno - belo nedeljo, naša župnija po godu svojega zavetnika sv. Jurija (23. april) obhaja žegnanje. Vabljeni na župnijsko praznovanje, sv. maše bodo po nedeljskem razporedu.

OZNANILA na 6. POSTNO - CVETNO NEDELJO

Št. Jurij –  14. april 2019

- MOLITEV KRIŽEVEGA POTA: Danes popoldne ob 15h bomo molili križev pot v farni cerkvi. Vabljeni!

- SPOVED PRED VELIKONOČNIMI PRAZNIKI: jutri, v ponedeljek, 15. aprila, bo od 17.30h naprej priložnost za sv. spoved pred prazniki, na voljo bo več dekanijskih duhovnikov.

- VEROUK: v tem velikem tednu, v ponedeljek in torek, bo v času verouka spoved za vse razrede. Vsi otroci se redno udeležujte obredov na veliki četrtek in na veliki petek ob 19h in na veliko soboto ob 20h. Vaje za ministrante bodo vsak večer ob 17.30h.

- BOLNIKI in OSTARELI: pred prazniki bom v sredo, 17. aprila, obiskal bolne in ostarele in jim prinesel Najsvetejše na dom. Sporočite, če bi še kdo želel obisk Jezusa in spoved na domu.

- VELIKI ČETRTEK, 18. april,  je dan duhovništva, postavitve sv. evharistije – sv. maše in zapovedi ljubezni. Ta dan dopoldne ob 9h obhajamo duhovniki skupaj s škofom v stolnici krizmeno mašo, med katero škof posveti tudi sveta olja.

Zvečer ob 19h bo v Št. Juriju slovesna sv. maša velikega četrtka, ki je spomin na zadnjo večerjo. Med mašo bo letos tudi obredno umivanje nog. zato vse naše mežnarje in ključarje vabim, da bi prišli na veliki četrtek v prezbiterij, kjer jim bom kakor Jezus umil noge, kar naj nas spomni na Njegovo zapoved ljubezni - naj bo ta vodilo našega krščanskega življenja.

- VELIKI PETEK, 19. april: je dan strogega posta.
Ob 15h bo v farni cerkvi molitev križevega pota. Vabljeni.
Ob 19h bodo obredi velikega petka: božja beseda o Jezusovem trpljenju in smrti, češčenje križa in obhajilo.

- VELIKA SOBOTA: dan Jezusa v grobu
ob 6h zjutraj bo blagoslov velikonočnega ognja pred cerkvijo v Št. Juriju. Velikonočni ogenj bodo potem ministrantje raznesli po hišah. Prosijo pa za razumevanje in potrpljenje, ker pravijo, da je bila včasih slaba volja, češ da bi lahko bolj zgodaj prinesli ogenj. Žal se ga nikakor ne da prinesti vsem naenkrat. Prosijo za potrpljenje.

BLAGOSLOVI jedil bodo
ob 10h - v Ponovi vasi
ob 11h - v cerkvi v Št. Juriju
ob 12h - na Rogatcu
ob 12h - na Vinu
ob 13h - v Mali vasi
ob 15h - v Št. Juriju

Na veliko soboto vabljeni v farno cerkev počastit Najsvetejše – poljubit Jezusa v božjem grobu. V župnijskem listu si poiščite razpored češčenja po vaseh. Sicer pa vabljeni »kušnit Boga« kadarkoli.

MOLITEV PRED NAJSVETEJŠIM - verniki IZ VASI:
9h: Mala vas
10h: Bičje, Pece, Podgorica
11h: Udje, Vino, Smrjene
12h: Št. Jurij
13h: Ponova vas, Cerovo
14h: Rogatec, Vrbičje, Medvedica

Zvečer ob 20h vabljeni k velikonočni vigiliji, slovesni sv. maši in bedenju. S seboj prinesite tudi svečke.

- VELIKA NOČ: na dan Jezusovega vstajenja, v nedeljo bomo imeli zgodaj zjutraj ob 7h vstajenjsko procesijo z Vstalim Zveličarjem po Št. Juriju, kar bo izraz naše vere in veselja nad Jezusovim vstajenjem od mrtvih. Ponesli bomo tudi bandera, ki so izraz naše pripadnosti župnijskemu občestvu. Sledila bo slovesna velikonočna sv. maša.

 

OZNANILA na 5. POSTNO - TIHO NEDELJO
Št. Jurij –  7. april 2019

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Maksim in Timotej, mučenca
v torek Maksim Aleksandrijski, škof
v sredo Dominij, škof mučenec
v četrtek Stanislav, škof
v petek Julij I., papež
v soboto Martin I., papež
v nedeljo bo 6. POSTNA - CVETNA NEDELJA - začetek velikega tedna

- MOLITEV KRIŽEVEGA POTA:
Ob petkih molimo križev pot ob 18h. Vabljeni.
Ob nedeljah pa ob 15h. Na današnjo 5. postno nedeljo bomo molili križev pot na Taboru. Vabljeni!

- OLJČNE VEJICE: po maši si v župnijski dvorani vzemite domov oljčne vejice. Prostovoljni darovi so namenjeni za obnovo cerkva v Slovenski Istri.

- RADIJSKI MISIJON na OGNJIŠČU: Danes se začenja 14. radijski misijon - z geslom  "Cerkev je mlada". Zaključek bo v soboto. Prisluhnimo bogatim nagovorom in duhovnim spodbudam!

- SESTANEK ZA STARŠE BIRMANCEV: bo ta torek, 9. aprila, ob 19.30h (takoj po večerni sv. maši v župnijski dvorani.

- IZPIT ZA BIRMANCE: v soboto, 13. aprila, bo ob 15h izpit in preverba znanja za vse birmance. Za tiste, ki ne boste utegnili to soboto, pa bo v torek, 23. aprila ob 16h.

- DELAVNIŠKE MAŠE: odslej bodo večerne maše ob 19h. Le v petek, 12. aprila, ker moram spovedovat na Škofljico, bo že ob 18h!

- CVETNA NEDELJA: danes teden bo cvetna nedelja, začetek velikega tedna. Pri obeh sv. mašah bo najprej blagoslov zelenja, butaric in oljk pred vhodom v farovž, potem pa gremo v sprevodu v cerkev Odrešeniku naproti. Pri maši bomo prisluhnili pasijonu.

OZNANILA na 4. POSTNO NEDELJO
Št. Jurij –  31. marec 2019

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Tomaž Tolentinski, mučenec
v torek Frančišek Paolski, redovni ustanovitelj
v sredo Rihard, škof
v četrtek Izidor Sevilski, škof in cerkv. učitelj
v petek Vincencij Ferrer, duhovnik
v soboto Vilijem, opat
v nedeljo bo 5. POSTNA - TIHA NEDELJA

- MOLITEV KRIŽEVEGA POTA:
Ob petkih molimo križev pot ob 18h. Vabljeni.
Ob nedeljah pa ob 15h. Na današnjo 4. postno nedeljo pripravite in vodite molitev križevega pota CERKVENI PEVCI. Naslednjo nedeljo, na 5. postno tiho nedeljo bo križev pot na Tabor (kot je vsako leto v navadi). Vabljeni!

- SESTANEK ŽPS: v torek, 2. aprila, bo po večerni sv. maši sestanek članov ŽPS.

- PRVI PETEK: na prvi petek bom obiskal bolne in ostarele in jim prinesel Najsvetejše na dom. Eno uro pred večerno sv. mašo bo možnost za sv. spoved.

- SREČANJE BRALCEV BOŽJE BESEDE: V soboto, 6. aprila, bo v Stični srečanje bralcev ljubljanske nadškofije. Srečanje se začne ob 9h.

- DEKANIJSKO SREČANJE MINISTRANTOV: V soboto bo dekanijsko srečanje za ministrante – v Stični. Odhod iz Št. Jurija bo ob 8.30h, vrnejo pa se ministranti okoli 13. ure. Med seboj se dogovorite za prevoz.

- OLJČNE VEJICE: Na tiho nedeljo bodo na razpolago tudi oljčne vejice. Prostovoljni darovi bodo namenjeni za obnovo cerkva v Slovenski Istri.

- RADIJSKI MISIJON na OGNJIŠČU: Radijski misijon bo od 7. do 13. aprila 2019. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bodo sodelovali: kardinal Luis Antonio Tagle, nadškof Alojzij Cvikl, p. Marko Ivan Rupnik, Sašo Mugerli, p. Branko Cestnik, br. Jaro Knežević in p. Toni Brinjovc. V kratkih govorih, svetovalnici in pogovorih bodo sodelovali še drugi duhovniki, redovniki, redovnice in laiki.
Vsak dan bosta misijonska govora ob 10.15h in 17h. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu na spletni strani Radia Ognjišče. V času misijona bo od ponedeljka do petka sveta maša ob 19h. Vsak večer ob 20h bo pogovorni večer, v katerem bodo lahko sodelovali poslušalci.

OZNANILA na 3. POSTNO NEDELJO
Št. Jurij –  24. marec 2019

- GODOVI:
v ponedeljek obhajamo slovesni praznik GOSPODOVEGA OZNANJENJA Mariji - materinski dan
v torek goduje Larisa, mučenka
v sredo Rupert, škof
v petek Bertold, redovnik
v nedeljo bo 4. POSTNA NEDELJA

- MOLITEV KRIŽEVEGA POTA:
Ob nedeljah skupaj molimo v farni cerkvi ob 15h.
Na današnjo 3. postno nedeljo bomo molitev in premišljevanje ob uprizoritvi Križevega pota pripravili letošnji BIRMANCI. Prosim, če se vsi birmanci zberemo v cerkvi že ob 14h, da si razdelimo besedilo in vloge križevega pota. Naslednjo 4. postno nedeljo molitev oblikujete CERKVENI PEVCI! Vabljeni!

- HAGIO TERAPIJA: DANES (v nedeljo, 24. marca) bo v Grosuplju ob 19h (po večerni sv. maši) postno župnijsko srečanje z naslovom: KAKO SPREJETI KRIŽ ŽIVLJENJA?… kako s pomočjo očiščevanja duše pridemo do novih moči, ki nam pomagajo, da se ponovno dvignemo in da v trpljenju nismo sami. Srečanje bo vodil  hagio asistent mag. Miran Kelvišar.

- PRAZNIK GOSPODOVEGA OZNANJENJA MARIJI - jutri, v ponedeljek 25. marca, obhajamo slovesni praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, sv. maša bo ob 18h. Ta dan obhajamo tudi materinski dan. K  večerni sv. maši ste vabljene vse družine, mamice in očetje. Otroci se želijo svojim mamicah ob njihovem prazniku z skromnim spominom zahvaliti in jim čestitati.

- GEŠTALT PEDAGOGIKA: V četrtek (28. marca) bo v Grosuplju od 17h do 20.30h srečanje za animatorje in mlade s predstavitvijo »geštaltpedagogike«.

- POSTNO SREČANJE: V soboto (30. marca) bo vGrosuplju postno srečanje za odrasle in mlade: MOLITEV – srečanje z Bogom in bližnjim. Gost srečanja bo duhovnik don Narciso Danieli iz Benetk. Program bo potekal od 10. do 16. ure, s skupnim kosilom v veroučnih prostorih in v župnišču. Poskrbljeno bo za varstvo otrok. Zaželjene so prijave. Zadaj so letaki s s kratko predstavitvijo in telefonsko številko za prijavo!
 

- LETNI ČAS: Iz sobote na nedeljo se ura zopet pomakne naprej – na letni čas.

 

OZNANILA na 2. POSTNO NEDELJO
Št. Jurij –  17. marec 2019

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Ciril Jeruzalemski, škof
v torek goduje sv. Jožef, Jezusov rednik in varuh
v sredo Klavdija, mučenka
v četrtek Serapion, škof mučenec
v petek Lea, spokornica
danes teden bo 3. postna nedelja.

- MOLITEV KRIŽEVEGA POTA: v postnem času skupaj molimo križev pot v farni cerkvi vsak postni petek ob 18h (ob času, ko običajno začenjamo sv. mašo). Ob nedeljah pa ob 15h. Na postne nedelje pripravijo in vodijo molitev križevega pota: Danes na 2. postno - pripravljamo in vodimo osnovnošolski otroci. Prosim če pridete pol ure pred molitvijo, da si razdelimo besedilo križevega pota. Na 3. postno bomo molitev pripravili letošnji birmanci v obliki uprizorjenih postaj križevega pota. Vabljeni!

- PRAZNIK sv. JOŽEFA - v torek, 19. marca obhajamo god sv. Jožefa. Ta dan se spomnimo v molitvi tudi naših očetov. Vabljeni k večerni sv. maši.

- TEDEN DRUŽINE: S praznikom sv. Jožefa začenjamo tudi TEDEN DRUŽINE. Lani so bili v središču zakonci, letos pa družine z majhnimi otroki, ki jim je namenjeno prav letošnje pastoralno leto. Letošnje geslo je MAJHNI KORAKI. Vsaka pot v veri se namreč začenja z majhnimi koraki. Prav je, da znamo mladim družinam približati, kateri so ti mali koraki, ki jih lahko naredijo sami. Pomembno pa je tudi za vse druge, ki že »hodijo v veri«, da pokažejo razumevanje za te prve korake.

- PRIREDITEV OB MATERINSKEM DNEVU:
Ob prazniku Gospodovega oznanjenja, 25. marca, ki v krščanskem svetu velja kot materinski dan, se ta dan posveča pozornost in hvaležnost predvsem našim materam, in ženam in nasploh vsem ženskam. Otroci osnovne šole Št. Jurij skupaj s svojimi učiteljicami in ob pomoči članov sveta KS Št. Jurij pripravljajo PRIREDITEV OB MATERINSKEM DNEVU, ki bo v dvorani Kulturnega doma v Mali vasi v petek, 22. marca, ob 18h. Vzemite si nekaj časa in pridite pogledat ter jim prisluhnit, kaj so za vas, drage mame in žene, pripravili vaši otroci. Res srčno vabljene - vabljeni!

OZNANILA na 1. POSTNO NEDELJO
Št. Jurij –  10. marec 2019

- GODOVI: v ponedeljek goduje Benedikt, škof
v torek Doroteja, mučenka - gregorjevo
v sredo Kristina, mučenka,
v četrtek Matilda, kraljica
v petek Ludovika de Marillac, redovnica
danes teden bo 2. postna – in tudi – »papeška nedelja« - obletnica izvolitve papeža Frančiška.

- MOLITEV KRIŽEVEGA POTA: v postnem času skupaj molimo križev pot v farni cerkvi vsak postni petek ob 18h (ob času, ko običajno začenjamo sv. mašo).
Ob nedeljah pa ob 15h. Na postne nedelje pripravijo in vodijo molitev križevega pota: Danes na 1. postno nedeljo - bralci božje besede, na 2. postno - osnovnošolski otroci. Vabljeni!

- BIRMANSKI BOTRI: Današnjo nedeljo, 10. marca, bo ob 16h v Grosupljem srečanje za birmanske botre, ki se niso mogli udeležiti skupne priprave na birmo v Ivančni Gorici.

- POSTNI IZZIV: V letošnjem postu Slovenska karitas in revija Mavrice pred nas postavljata izziv, da bi se vsak teden trudili za eno dobro stvar.
V prvem tednu smo tako povabljeni, da ozdravimo svoj (žalostni – kisli…) pogled in vsak dan koga razvedrimo.
Bog želi vliti v naša srca svoj nasmeh Ljubezni – podarjajmo ga vsem, ki jih bomo v tem tednu srečali. Nasmeh nič ne stane – pa toliko da.
Prvi teden prižigajmo luč nasmeha.

- POSTNA AKCIJA - 40 UR BREZ TELEFONA- Resničnost je lepša! Prepričani smo, da nas virtualni svet »ropa« lepote resničnih odnosov, knjig, ki jih ne moreš odložiti, iger, kjer se ne moreš jeziti, Boga, ki ga moraš iskati v tišini. Predlogi za "uro resničnosti" kot tudi druge informacije o akciji so dostopni na facebook profilu https://www.facebook.com/resnicnostjelepsa.
V postu za eno uro na dan odložimo svoje elektronske naprave. Ena ura je lahko zelo malo, a naredila bo veliko spremembo. Postno akcijo »40 ur brez telefona« organizirajo Škofijski odbor za mlade Koper, Škofijska gimnazija Vipava in Zavod Katoliška mladina. 

OZNANILA na 7. NEDELJO MED LETOM
Št. Jurij –  24. februar 2019

- GODOVI:
v ponedeljek goduje Valburga, opatinja,
v torek Aleksander (Branko), škof,
v sredo Gabrijel Žalostne Matere Božje, redovnik,
v četrtek Roman, opat
v petek Albin, škof - prvi petek
v soboto Neža Praška, klarisa opatinja - prva sobota
v nedeljo bo 8. nedelja med letom.

- PRESTAVITEV HAGIOTERAPIJE:
Danes zvečer po večerni sv. maši v Grosupljem bo
mag. Miran Kelvišar predstavil Hagioterapijo,
to je način, kako z duhovno pomočjo priti do dušnega in telesnega zdravja.

- POČITNICE: zaradi šolskih počitnic ta teden ni verouka.

- PRVI PETEK: na prvi petek bom obiskal bolne in ostarele
in jim prinesel Najsvetejše na dom.
Možnost za redno mesečno spoved bo v petek ob 17h, eno uro pred večerno mašo,
ter v nedeljo pred jutranjo mašo in po njej.

- SLOVESNOSTI V ŽUPNIJI ŠT. JURIJ:
v naši župniji bo letos slovesnost sv. birme na praznik Jožefa Delavca, v sredo, 1. maja ob 10h,
in slovesnost prvega sv. obhajila v nedeljo, 19. maja ob 10h.

- BIRMANSKI BOTRI:
Srečanje za birmanske botre, ki se niso mogli udeležiti
skupne priprave na birmo prejšnjo nedeljo v Ivančno Gorico,
bo v nedeljo, 10. marca, ob 16h v Grosupljem.

 

OZNANILA na 6. NEDELJO MED LETOM
Št. Jurij –  17. februar 2019

- GODOVI:
v torek goduje Bonifacij, škof,
v četrtek Peter Damiani, škof in cerkveni učitelj,
v petek je spomin na Petrovo bivanje v Antiohiji - Sedež apostola Petra,
v soboto goduje Polikarp, škof in mučenec,
danes teden bo 7. nedelja med letom, goduje pa Matija, apostol.

- HAGIOTERAPIJA: V soboto (23. februarja) bo v župnišču Šentvid pri Stični redno predavanje: Srečanje z živim Bogom in hagioterapijo, ob 18.30h.

- DELAVNICA V STIČNI: V Stični pa bo prav tako v soboto - od 17h do 19.30h
- delavnica za deklice med 13. in 15. letom ter njihove mame.
Za te delavnice se je potrebno prijaviti. Tel. številka je na oglasni deski in na spletni strani: MILENA ŠTEFE, 051 809 649

- PRESTAVITEV HAGIOTERAPIJE:
Prihodnjo nedeljo (24. februarja) bo v Grosupljem po večerni sveti maši
mag. Miran Kelvišar predstavil Hagioterapijo,
to je način, kako z duhovno pomočjo priti do dušnega in telesnega zdravja.

- BIRMANSKI BOTRI: Srečanje za birmanske botre, ki se niso mogli udeležiti skupne priprave na birmo prejšnjo nedeljo v Ivančno Gorico, bo v nedeljo, 10. marca, ob 16h v Grosupljem.

 

OZNANILA na 5. NEDELJO MED LETOM
Št. Jurij –  10. februar 2019

- GODOVI:
V ponedeljek goduje Lurška Mati Božja, svetovni dan bolnikov,
v četrtek sv. Valentin, duhovnik mučenec
v petek sv. Klavdij, redovnik,
danes teden bo 6. nedelja med letom.

- SESTANEK S KLJUČARJI: vabljeni vsi ključarji naše župnije na sestanek z župnikom g. Janezom Kebetom, v torek, 12. februarja, ob 18.45h v župnišču (po večerni sv. maši)

- DUHOVNE VAJE ZA BIRMANCE: od petka zvečer, 15. februarja, do nedelje, 17. febr., bodo duhovne vaje za birmance v Stični.

- BIRMANSKI BOTRI: Danes popoldne bo ob 17h v Ivančni Gorici srečanje za vse birmanske botre naše dekanije. Če se kdo od botrov danes ne more udeležiti tega srečanja, bo še eno srečanje čez en mesec v Grosupljem.

- INFORMATIVNA DNEVA: Osmošolci in devetošolci lepo vabljeni na informativna dneva katoliških gimnazij VIPAVA, ŽELIMLJE, ŠENTVID na Ljubljano in dijaških domov, ki bodo ta petek in soboto, 15. in 16. februarja.

OZNANILA na 4. NEDELJO MED LETOM
Št. Jurij –  3. februar 2019

- GODOVI:
V torek goduje sv. Agata, devica in mučenka,
v  sredo Pavel Miki in drugi japonski mučenci,
v petek je slovenski kulturni praznik – Prešernov dan,
v soboto goduje Apolonija, mučenka,
danes teden bo 5. nedelja med letom.

- POHOD PO PREŠERNOVI POTI:
V petek, 8. 2., na slovenski kulturni dan,
bo tradicionalni pohod po »Prešernovi poti« iz Grosuplja na Kopanj.
Odhod bo ob 8. uri izpred kulturnega doma Grosuplje.

- ROMANJE: V soboto, 9. februarja, bo - pred godom Lurške Matere Božje -
romanje v Brestanico – »Slovenski Lurd«!

Kdor se želi pridružiti grosupeljskim romarjem,
bo odhod bo ob 9. uri izpred župnišča v Grosuplju.
Prijavite se osebno v župnišču v Grosuplju ali po telefonu.

- »DRUŽINA V VSAK SLOVENSKI DOM«:
Danes (3. februarja 2019) je izšla prenovljena izdaja tednika Družina,
ki je obogatena z novimi vsebinami in sodobnejšo podobo.
Po sv. maši lahko pod korom dobite posebno naročilnico,
ki jo takoj izpolnite in vam bo omogočila brezplačno prejemanje treh zaporednih številk tednika DRUŽINA.
Takoj pa dobite tudi darilo: kuharsko knjižico Praznične dobrote – ki je za redne naročnike priložena že današnji številki Družine.
Berimo dobre zgodbe in resnične novice!

- BLAGOSLOV SV. BLAŽ: Danes goduje sv. Blaž – škof in mučenec.
Po maši boste lahko na priprošnjo sv. Blaža prejeli Božji blagoslov zoper bolezni v grlu.

- BIRMANSKI BOTRI:
Srečanje za botre birmancev bo naslednjo
nedeljo, 10. februarja ob 17h v cerkvi v Ivančni Gorici.

- SREČANJE PO MAŠI:
Po sveti maši ste vabljeni tudi na kavo in čaj v župnijsko dvorano –
in ob tem boste lahko tudi izpolnili naročilnico za Družino!

 

OZNANILA na NEDELJO JEZUSOVEGA KRSTA
Št. Jurij –  20. januar 2019

- GODOVI:
jutri goduje Neža, devica mučenka,
v torek Vincencij, diakon mučenec
v četrtek Frančišek Saleški, škof,
v petek obhajamo praznik Spreobrnitve apostola Pavla,
v soboto godujeta Timotej in Tit, škofa
danes teden bo TRETJA nedelja med letom – nedelja SVETEGA PISMA.

- TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV: V tem tednu se v molitvi obračamo na Nebeškega Očeta s prošnjo za duha edinosti med nami kristjani. »Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel«. To je glavna misel letošnjega tedna molitve za edinost kristjanov.  Svet je razdeljen, naša molitev pa je skupna in zato močna. Poklicani smo, da pričujemo za pravičnost in postanemo orodje Kristusove milosti, ki ozdravlja razdeljeni svet.

- VERSKI ČASOPISI IN REVIJE: Še ves mesec januar je čas, da poravnate naročnino za verske časopise in revije ali postanete novi naročnik.

- DUHOVNE VAJE ZA BIRMANCE: Birmanci boste pri rednem verouku prejeli prijavnice za duhovne vaje v Stični. Prijavnico čimprej pošljite na njihov naslov:
1. skupina: od 15. do 17. februarja
2. skupina: od 22. do 24. februarja

 

 

 

 

OZNANILA na 32. NEDELJO med letom

župnija Št. Jurij –  11. november 2018 – sv. Martin (žegnanje Rogatec)

- GODOVI:
Danes goduje sv. Martin, škof
v ponedeljek goduje Jozafat Kunčevič, škof mučenec,
v torek Stanislav Kostka, redovnik,
v četrkek Albert Veliki, škof in cerkveni učitelj,
v petek Marjeta Škotska, kraljica
v soboto Elizabeta Ogrska, redovnica,
danes teden bo 33. navadna nedelja.

- DELAVNICA UREJANJA CVETJA IN ARANŽMAJEV: V torek, 13. novembra, ob 19h zvečer bomo imeli delavnico urejanja cvetja in izdelave okrasnih aranžmajev. Vabljeni vsi, ki vas to veseli, da pridete in se ob prijetnem druženju kaj novega naučite, tako da boste s svojimi izdelki lahko presenetili svoje obiskovalce ali pa na nov način polepšali svoj dom za svojo dušo in za svojo družino. Vsi, ki se boste udeležili, ste vabljeni, da s seboj prinesete kakšno zelenje in sicer po najmanj 5 kosov iste vrste zelenja ter kakšno vam ljubo cvetje.

- ZAČETEK MISIJONA: V župnijah Grosuplje, Št. Jurij, Kopanj, Polica in Škofljica bo od petka, 16. do nedelje 25. novembra 2018, potekal MISIJON – to je poseben čas – ko lahko malo več pozornosti posvetim svoji duši in poglobim svoje duhovno življenje, to je priložnost, da doživim Božjo ljubezen in klic, da se osredotočim na bistveno v življenju. MISIJON je tudi okolje, kjer se lahko srečam in povežem z dobrimi ljudmi ter utrdim prijateljske vezi v zakonu in družini, s sosedi in sodelavci, s krajani in župljani… 

- MISIJONAR: V naši župniji Št. Jurij bo misijon vodil  p. Marjan Čuden, provincialni minister slovenskih frančiškanov.
Poglejte si bogat program na posebnem listu, ki ga lahko dobite zadaj pod korom v cerkvi ali tudi na spletni strani župnije. Gotovo bo marsikaj zanimivega in koristnega tudi za vas in za vaše bližnje.

- ZAČETEK MISIJONA - v petek, 16. novembra, bo ob 18h v Grosupljem sveta maša in skupni začetek misijona 4 župnij.  Sv. mašo bo vodil g. nadškof msgr. Stanislav Zore skupaj z misijonarji in domačimi duhovniki.
Prav zaradi tega bo v Št. Juriju  ta dan sv. maša že zjutraj ob 8h. Po maši zvečer v Grosuplju ste vabljeni MLADI na srečanje z misijonarjem p. Marjanom v dvorani v Št. Juriju.

V času misijona ste povabljeni vsi, da izkoristite priliko in se udeležite srečanj oziroma nagovorov, bodisi v Šentjuriju, bodisi v Grosupljem. Imeli bomo srečanja za mlade, za gasilce, za bolne in ostarele, za ženske in za moške ter tudi za zakonce in vdovce, ko bodo poleg nagovora patra svojo realnost predstavili dva gostujoča zakonska para in en vdovec. Vabljeni ste tudi na gledališko predstavo, na slavilni večer in še kaj. Vse dogodke lahko najdete v zgibanki.

- VEČER Z MISIJONARJEM: V tem času ste tudi lepo vabljeni, da pri sebi doma organizirate zaključek enega od večerov, kamor povabite patra Marjana in po svoji izbiri svoje sosede, sorodnike, prijatelje,... s katerimi lahko še kakšno rečete glede tem, ki vas zanimajo. Pater Marjan je zanimiv sogovornik, tako da bodo ti zaključki večera gotovo bogati.

- CAMINARJI: Prvo misijonsko nedeljo tudi CAMINARJI nadaljujejo svojo pot in sicer bodo 18.11. opravili drugo etapo debla Slovenske Jakobove poti. Za vse informacije in prijavo se obrnite na Tino Trontelj. Čas za prijave je še danes. Obeta se nam lepo vreme, zato tudi tiste, ki se do sedaj še niste udeleževali Camina, vabimo na to svojevrstno romanje skozi prelepo Dolenjsko.

- BOLNI IN ONEMOGLI: Vsi, ki bi želeli, da pater Marjan obišče vaše bolne ali onemogle svojce, to čim prej sporočite g. Boštjanu. Pater Marjan pa bo tudi vse dni misijona na voljo za osebni pogovor z vsemi, ki ga boste za to poprosili.

- MISIJONSKE SVEČE in MOLITEV OB MISIJONSKEM ZVONU: V cerkvi so na razpolago misijonske sveče, ki vas bodo spominjale na vse doživeto v tem misijonskem letu. Vsak dan v času misijona si to svečo prižgite in ob njej v krogu družine zmolite molitev ob misijonskem zvonu ob 20.30h (zgibanka). Priporočeni dar za sveče je 3, lahko pa prispevate tudi več, zbrani denar bo namenjen za pokritje stroškov organizacije misijonskih dogodkov. Hvaležni bomo tudi vsakemu, ki je dodatno pripravljen prispevati kakšen prostovoljni dar za kritje stroškov za organizacijo misijonskih dogodkov.

 - ZAKONSKI JUBILANTI: Na drugo adventno nedeljo, 9. decembra, ob 10h bomo praznovali letošnje zakonske jubilante. Lepo vabljeni vsi zakonci, ki ste ali še boste v letošnjem letu praznovali okroglo obletnico poroke (na 5 let), da se čim prej prijavite pri g. Boštjanu.

 

OZNANILA na 29. NEDELJO med letom –

na MISIJONSKO NEDELJO

župnija Št. Jurij –  21. oktober 2018

 

- GODOVI:

Danes obhajamo 29. navadno nedeljo med letom – MISIJONSKO.

v ponedeljek goduje Janez Pavel II., papež

v sredo Anton Marija Klaret, škof in redovni ustanovitelj Klaretincev

v četrtek Krizant in Darija (Darinka), mučenca

v petek Lucijan, mučenec

Danes teden bo 30. nedelja med letom - ŽEGNANJSKA.

 

- NABIRKA na misijonsko nedeljo: Hvala vam za vaš dar, ki ste ga danes namenili za misijone. Darovi bodo šli v Rim, v Mednarodni solidarnosti sklad za misijone, ki omogoča pravično delitev darov posebej tistim škofijam po svetu, ki so pomoči najbolj potrebne.

- PRESTAVIMO URO NA ZIMSKI ČAS: iz sobote na nedeljo prestavimo uro na sončni čas (za eno uro nazaj).

- MOLITVE ZA RAJNE: pod korom si vzemite listke, na katere lahko zapišete imena vaših rajnih, za katere prosite, da molimo na praznik vseh svetih zvečer ob 18h v farni cerkvi. Listke lahko oddate do praznika vseh svetih v pehar pred oltarjem.

 
NEDELJSKA OZNANILAOSMRTNICEPriporočeni rajniURNIK MAŠFatimska MarijaARHIVPrint Friendly and PDF