Preskoči na vsebino


Kulturni večer

Pred slovenskim kulturnim praznikom, smo imeli v župniji Št. Jurij, v petek, 5. februarja 2016, kulturni večer.  Magister, gospod Tone Berčan, župnik in dekan v Ribnici, kjer je nekaj časa preživel tudi Prešeren, nam je v sliki in besedi  predstavil  duhovnega velikana, neverjetnega ustvarjalca na področju arhitekture in opreme, zlasti sakralne.  Slišali smo o Plečnikovi poti  od »mizarja« do vrhunskega – arhitekta. Dolgo časa prav zaradi svoje vere in globokega duhovnega življenja in zato, ker so bila njegova dela  zlasti cerkve in cerkvena oprema: krstilnice, oltarji, kelihi, spovednice, klopi, lestenci in podobno, pri nas ni bil cenjen. Zelo pa so ga cenili drugi narodi.

   Kdo ne pozna v Ljubljani tromostovja, mesnic ob Ljubljanici, Narodne in univerzitetne knjižnice, cerkve v Šiški, cerkve v Črni vasi in še in še....

       Poseben biser sta cerkvi v Bogojini in v Stranjah, delo arhitekta Plečnika.  Ko je prejel Prešernovo  nagrado, je denar, ki ga je dobil  za nagrado porabil zato, da so po njegovih načrtih narejeni sedeži v ljubljanski stolnici za škofa in njegovo asistenco.

        Globoko veren,  iskreno pobožen, skromen in ponižen je bil Jože Plečnik.  Bog ga je obdaril z izrednim talentom, da je to duhovno razpoloženje »vtkal« v načrte, da iz vsakega njegovega dela, izžareva duhovnost v čast Bogu in v veselje ljudi.

 
Print Friendly and PDF