Preskoči na vsebino


Blagoslov traktorjev

Sveti Jurij ni bil kmetovalec, ampak vojak, zato je običajno upodobljen  na konju. Konj je bil do nedavna, marsikje pa je  še sedaj, izredno pomembna žival  v kmetijstvu.  Danes  konje v marsičem nadomestijo traktorji. S pomočjo traktorjev je delo hitreje in laže opravljeno. Žal pa nam črne kronike  objavljajo, da se je tu in tam zgodila nesreča  pri delu s traktorjem ali pa je bil traktor celo vzrok smrti lastnika ali delavca s traktorjem. Zato je prav, da tudi  nad ta  tako koristen pripomoček  kličemo Božji blagoslov in prosimo  Boga za varstvo pri delu z njimi.

  

 

Dan pred godom svetega Jurija, župnijskega zavetnika, smo imeli v župniji Št. Jurij blagoslov traktorjev. Najprej je bila skupna prošnja za vse, ki so pripeljali traktorje za blagoslov, da bi Bog varoval stroje in ljudi, ki z njimi upravljajo. Temu pa je sledil blagoslov vsakega traktorja  posebej s prošnjo:

NAJ BO NAD TEM TRAKTORJEM  IN VSEMI, KI BODO Z NJIM UPRAVLJALI, BOŽJE VARSTVO IN BLAGOSLOV. V IMENU OČETA + IN SINA IN SVETEGA DUHA. Amen.

     Lep je bil pogled na  18 traktorjev, ki so jih lastniki pripeljali k blagoslovu na prostor pred vežicami, še lepše pa je bilo slišati lastnike traktorjev ki so lepo  sodelovali  med molitvijo.

 
Print Friendly and PDF