Preskoči na vsebino


KAKO CENIM IN MOLIM ROŽNI VENEC

MOLITEV ROŽNEGA VENCA

V mogočni Sikstinski kapeli v Rimu je slavni slikar Michelangelo naslikal pomenljiv prizor: Jezus prihaja kot sodnik ob vesoljni sodbi. Pod njim je umetnik naslikal vice in v njih ljudi, ki se po velikem rožnem vencu vzpenjajo iz vic v nebesa.
Hotel je prikazati, da ljudje molijo za duše v vicah in so tako rešene zadoščevanja in trpljenja. Zato, ker nekdo zanje moli, prej pridejo v nebesa.

Inženir je rekel:
„VOZ DRUŽINSKEGA ŽIVLJENJA JE TAKO TEŽAK,
DA MORAJO NJEGOVA KOLESA IMETI POSEBNE KROGLIČNE LEŽAJE,
NANIZANI SO NA VRVICI, KI SE IMENUJE ROŽNI VENEC
.

Zdravnik je rekel:
“ZA BOLNEGA ČLOVEKA LAHKO PREDPIŠEM OKROGLE TABLETE,
ZA BOLNO DRUŽINO PA SO NAJBOLJŠE ZDRAVILO KROGLICE NA ROŽNEM VENCU.

Delavec je rekel: 
ROŽNI VENEC JE UZDA DRUŽINE,
ČE JO TRDNO DRŽIMO V ROKAH, NE BOMO ZAVILI S PRAVE POTI.
BOG IN BOŽJA MATI STA NAM KAŽIPOT.

V TEKSTILNI TOVARNI V MANILI SO SE PRED NEKAJ LETI DELAVCI DOGOVORILI, DA BODO PRVIH DVAJSET MINUT DELAVNIKA POSVETILI MOLITVI ROŽNEGA VENCA. VSAKO JUTRO JE (morda še sedaj) PRVIH 20 MINUT DELA POSVEČENIH MOLITVI ROŽNEGA VENCA. VSAKO JUTRO NAD 500 DELAVCEV SKUPNO MOLI ROŽNI VENEC ZA OHRANITEV MIRU V DRUŽINAH, MED RAZNIMI SKUPNOSTMI, V TOVARNI IN V SVETU.
LASTNIKI TOVARNE SO UGOTOVILI, DA ODKAR SE JE VPELJALA V TOVARNI TA PRAKSA, DELO PRINAŠA TUDI VEČ SADOV IN DOBIČKA. 
DVAJSET MINUT, POSVEČENIH MOLITVI, JE ZA USTANOVO PRAVI BLAGOSLOV. 

ČE BI SE ZA TAKŠNO PRAKSO ODLOČILE DRUŽINE TUDI PRI NAS, BI BILO VELIKO VEČ SREČNIH DRUŽIN.

Nekaterim se zdi molitev rožnega venca dolgočasna. To je lahko samo za tistega, ki se ne potrudi, da bi molil s srcem in zbrano.
Pomislimo na nekaj možnosti, kako bi izboljšali svojo molitev. V tem tednu bomo skupno molitev rožnega venca v cerkvi namenili za družine,
Kako bo molitev dolgočasna, če boste starejši eno desetko goreče molili za svojo družino.
Drugo desetko za sinovo družino, tretjo za hčerkino družino, pa za družino drugega sina, druge hčerke ali za sosedovo družino, ki morda preživlja krizo. 
Molitev rožnega venca bo prekratka, da bi molili za vse tiste, ki so potrebni molitve.
Starši, katerih otroci še niso poročeni, lahko molite eno desetko za družino, ko jo bo čez leta oblikoval sin, pa hčerka, če je več otrok; vsako desetko namenimo za bodočo družino vsakega otroka. Nekdo vidi, kako je razpadla družina katerega od otrok. Kako goreče lahko vre molitev očeta, matere, dedka, babice za takšno družino. Zopet drugi doživljajo stisko, ker se kateri od otrok ni cerkveno poročil. Za takšne primere imajo lahko starši potrebo po zavzeti molitve več let.

Lahko vsako desetko molimo v drug namen, ali celo vsako zdravamarijo v drug namen. To ne more biti dolgočasna molitev, saj mislimo, za koga prosimo in za katero njegovo potrebo.

Ko molimo zdravamarijo, si lahko živo predstavljamo angela, ki stoji ob Mariji in jo pozdravlja s prav tistimi besedami, ki jih mi ponavljamo v molitvi Zdrava, Marija. To ne more biti dolgočasno, če izgovarjamo angelove besede s premislekom in vero.

 V molitvi Sveta Marija prosimo: Prosi za nas grešnike ZDAJ IN OB NAŠI SMRTNI URI. Kako pomenljiva je ta prošnja, ki ne more biti dolgočasna.

Marijo prosimo, naj posreduje za nas, za naše domače pri Sinu, danes, jutri, vsak dan, zlati pa ob smrtni uri.

Vendar je lahko ta molitev dvolična. Koliko ljudi moli, tudi starejših, »prosi za nas zdaj in ob naši smrtni uri«. Ne potrudijo pa se za prejem zakramentov za umirajoče. Ali ni to potem dvolična prošnja. Eno govorimo, drugače pa ravnamo.

V molitvi: O Jezus, odpusti nam naše grehe, smo lahko prav tako dvolični; eno govorimo, k spovedi pa ne gremo.

Ali: 'obvaruj nas peklenskega ognja', hkrati pa nekateri ne gredo ob nedeljah k maši, ne molijo, ne vzgajajo otrok, da bi bili obvarovani peklenskega ognja.

Rožni venec nam da veliko misliti, le vživeti se je potrebno v besedilo in v molitev vključiti svoje srce in razum.

 

 
Print Friendly and PDF