Preskoči na vsebino


TABOR CEROVO IN CERKEV SV. NIKOLAJA

Protiturški tabor nad Cerovim je med nekdaj številnimi tabori na slovenskem ozemlju, eden redkih, ki so se ohranili do današnjih dni. Zgradili so ga kmetje konec 15. stoletja na razgledni vzpetini okrog romanske, v naslednjih stoletjih večkrat predelane podružnične cerkve sv. Nikolaja, da bi pred turškimi napadi zavarovali svoja življenja in skromno premoženje. Tabor je bil zgrajen v obliki nepravilnega četverokotnika po letu 1526. Ohranjeni so še trije obrambni stolpi s strelnimi linami. V Tabor je vodil lesen dvižni most.

Tabor sodi po svoji velikosti sicer med manjše tabore, je pa po svoji ohranjenosti najpomembnejši pri nas in je zato tudi eden pomembnejših kulturnozgodovinskih spomenikov v Sloveniji. To je kmečka arhitektura najvišjega nivoja. Tabor je ena najlepše ohranjenih kmečkih obrambnih arhitektur.

Znotraj Tabora je cerkev posvečena sv. Nikolaju. V osnovi je cerkev romanska z gotskim prezbiterijem in baročno zakristijo ter je verjetno nastala na ostankih starejše naselbine. Na tem mestu sta bila odkrita prazgodovinsko naselje in poznejša rimska postojanka. Cerkev je verjetno stala že v 13. stoletju.

 Ob vznožju Tabora je Puščava, v gozdičku tik ob cesti proti Ponovi vasi v naravni kraški votlini z oltarčkom in kipom sv. Antona Puščavnika. Sv. Anton je že od nekdaj velik priprošnjik za živino. Kmetje so svetnika častila in mu priporočali svojo živino. Tudi v današnjem času še vedno gorijo svečke in oltar je vedno poln svežega cvetja. Puščava je tudi lep naravni amfiteater, kjer je včasih dramsko društvo iz Št. Jurija prirejalo dramske igre.

Pripravila: Andreja Grablovic, september 2015
Print Friendly and PDF