Preskoči na vsebino


Mladi za Karitas

                         Koncert Mladi za Karitas v Št. Juriju

V nedeljo, 10. decembra 2017, je Župnijska Karitas Št. Jurij ob 15.00 uri v župnijski cerkvi sv. Jurija že drugo leto zapored organizirala koncert Mladi za Karitas.

Glavni namen koncerta je: biti dobrodelni! Drugi namen pa je medsebojno druženje.

Pobudnik za ustanovitev Karitas v Št. Juriju je naš pokojni župnik g. Milan Grden in njegova je bila tudi ideja o prvem koncertu. Lanska nabirka je bila namenjena družini v stiski, letos pa smo se odločili, da prostovoljne prispevke namenimo misijonarju g. Jožetu Adamiču, ki deluje na Madagaskarju.

Popoldne so nam polepšali mladi na svojih glasbilih.S svojim igranjem so naredili nekaj dobrega za soljudi in nas zbrali skupaj na nedeljsko popoldne. Letošnji koncert pa je bil še prav poseben, saj smo medse povabili Malgaški pevski zbor, ki se nam je z veseljem pridružil. Predstavili smo tudi film o delovanju g. Adamiča na Madagaskarju, da so se naše misli resnično “preselile“ na otok v Indijskem oceanu, med Malgaše, med naše misijonarje. Svojo točko je prispeval tudi naš duhovni pomočnik g. Matjaž Celarc. Popoldne je kar prehitro minilo ob prepevanju, zvokih harmonik, klavirja, trobente, flavte, klarineta... skozi katere sta nas kakor prava profesionalca vodila Marija in Dominik.

Res smo hvaležni Malgaškemu pevskemu zboru, da se nam je pridružil. S svojimi glasovi in inštrumenti so nam pripravili prav posebno vzdušje ob prepevanju malgaških in drugih pesmi. Še posebna zahvala pa gre vsem, ki ste darovali in s tem polepšali življenje našim bratom in sestram na Madagaskarju.

Vsi skupaj pa že načrtujemo nove prireditve in se veselimo ponovnih snidenj, da bomo skupaj lahko delali dobro.

 

Mateja Viršek

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------

V nedeljo 27. novembra 2016, na nedeljo KARITAS, smo v župniji Št. Jurij na pobudo našega g. župnika in sodelavcev KARITAS Št. Jurij organizirali prvi dobrodelni koncert Mladi za KARITAS. Glavni namen koncerta je bil, dobrodelnost, poleg tega, pa tudi preživeti lepo popoldne v družbi in ob nastopu naših mladih.

Župnijska KARITAS Št. Jurij je sicer mlada, saj je bila ustanovljena šele februarja 2016, vendar že dela prve korake in uspešno organizira različne aktivnosti. Ena izmed teh je bila tudi dobrodelni koncert mladih za družino v stiski. Podatke o pet članski družini za katero se je zbiral denar in druge potrebščine je posredovala Škofijska KARITAS. Otroci so pod vodstvom Jana, Tatjane in še enega Jana pridno vadili in se pripravljali na nastop, že kar nekaj tednov in dni prej in res jim gre velika zahvala za to, da je bil koncert lep. Zbrali smo se ob 15 uri, nekateri pa seveda že prej, saj je za dobro izvedbo take prireditve potrebna generalka in dobra organizacija. Ljudi, ki so se pričeli zbirati v cerkvi je najprej pozdravil film o KARITAS, ki je na privlačen način predstavil delo in probleme s katerimi se srečuje ta človekoljubna organizacija v Sloveniji. Tako so minute pred začetkom prireditve hitro minile in že sta bila na vrsti Monika in Uroš, ki sta nas lepo in doživeto vodila skozi celoten koncert. Led je prebil otroški pevski zbor, ki je ob spremljavi klavirja in kitare predstavil oratorijsko himno.

Sledili so nastopi. Mladi so se tako predstavili na različnih inštrumentih. Slišali smo več skladb na klavirju, trobenti, flavti, harmoniki in kitarah. Vse pesmi so bile izvedene z občutkom in veliko zagretostjo, ter z lepim namenom pokloniti nastop za družino v stiski. Med koncertom nam je predstavnica KARITAS orisala, kakšen je pravi namen te organizacije, ki noče biti le socialna ustanova, temveč živ organizem v službi Cerkve, ki predvsem v sočloveku zaznava svojega bližnjega, ter opisala začetke naše župnijske KARITAS. Občinstvo je zelo navdušila izvedba Avsenikove Golice, saj so ritmu hitro pritegnili s ploskanjem. Kar nekako prehitro je bilo vsega konec, ko nas je nagovoril tudi naš g. župnik. Za zadnje dejanje pa je poskrbel mladinski pevski zbor, ki je ob spremljavi klavirja zapel pesem Jeruzalem. Pesem je res čudovita zvenela iz mladih grl in na najlepši možni način zaključila koncert z verzi Aleksandra Mežka:

 V tebi mir naj bo  in varnost vsepovsod zaradi hiše Gospoda našega,

ki nas opominjajo, da smo z Gospodom mirni in varni.

Pesem in besedilo, nam je vsem odmevala v naših srcih, tudi, ko smo se po koncertu vsi zbrali v župnijski dvorani na skupnem druženju ob dobrotah, ki so jih pripravile sodelavke KARITAS.

Kar prehitro je minilo to prelepo popoldne, napolnjeno z glasbo, druženjem, predvsem pa zavestjo, da delamo nekaj dobrega za družino v stiski. Izkazalo se je, da je bila košarica pod korom veliko, veliko premajhna za vse potrebščine, ki so bile podarjene za omenjeno družino. Ravno tako ni prazen ostal nabiralnik za prostovoljne prispevke, ki bodo tudi v celoti namenjeni za potrebe družine.  Hvala vsem, ki ste prispevali karkoli. Potrebščine, igrače, denarne prispevke, trud, dobro voljo, zagnanost, svoje talente in še marsikaj. Ob koncu smo si bili enotni, da je prireditev lepo uspela v vseh pogledih, ter, da se bomo potrudili, da postane tradicionalna, saj se »V objemu dobrote«, kakršno je letošnje geslo KARITAS, vsi lahko dobro počutimo.

 

Več fotografij si lahko pogledate v galeriji.

 

Avtor: Sandi Viršek
Print Friendly and PDF